У Кіровограді показали “Криваву неділю” (ФОТО)

Сьогодні, 15 січня, в обласному художньому музеї відкрилася експозиція 110-літнього епічного полотна відомого польського художника Войцеха Горація Коссака  – «Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року».

На полотні розміром 4,05 х 8,01 м застигла не просто сторінка революції Російської імперії, а цілий світ знаків і символів, які у художній формі зображують майбутнє будь-якої тиранії – рано чи пізно народ повстане проти свого володаря. Працівники музею не одноразово порівнювали зображене на полотні з сьогоденням: та ж сама боротьба, та ж сама впевненість тирана у своїй непереможності, та ж сама революція.

«Кривава неділя» – історичний факт, початок першої революції Російської імперії, частиною якої тоді була й Україна. Це день, коли народ почав творити нову історію.

В центрі революції, як реальної, так і художньо втіленої, – полтавчанин, священик Гапон, ініціатор та керівник мирної маніфестації 9 січня 1905 року. У маніфестації взяли участь близько 140 тис. робітників-ідеалістів, які несли Миколі ІІ ікони та петицію про масові «утиски, біди та страждання». Мирних протестувальників цар-батюшка зустрів рушничними залпами. Як наслідок – загинуло 1200 чоловік, поранено близько 5000 і почалася революція.

«Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року»  – унікальна і шедевральна картина, яка через низку збігів та сприятливих обставин осіла у Кіровограді. У 1962 році витвір майстра було передано до Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, потім – у картинну галерею, яку в 1991 році перенесли у приміщення на Валах. Роки забуття та несприятливі умови зберігання дещо зіпсували вигляд картини. У червні 2013-2014 року спеціалісти Національного науково-дослідного центру реставрували полотно.

Сьогодні картина Войцеха Горація Коссака заблищала по-новому в стінах Кіровоградського обласного художнього музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар