На Кіровоградщині з’явився восьмиколісний люстратор (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Восьмиколісний бронетранспортер, він же «люстратор», фермери з Бобринецького району відремонтували власним коштом і відправили в зону АТО – 11-му батальйону територіальної оборони.

Бойову машину взяли із законсервованого полігону, повідомив кореспондент Першої електронної газети.

Броньований всюдихід був абсолютно нерухомий, із зіпсованими двигунами, дірявими радіаторами та іржавим паливним баком. Місцеві майстри поставили на колеса і абгрейдили військовий агрегат всього за 4 тижні.

 

Ремонтувати БТР радянського зразка, сільські механіки почали місяць тому. Проте через неохайну консервацію спецтехніки у понад 35 років, вона перетворилась на броньовану груду металолому. Обидва двигуни були заклинені, а водомет тріснутий від перемерзання залишеної в ньому води.

Жоден із механіків, до цього з БТРами не стикався, навіть у службі в армії. Тому всю інформацію черпали із мережі та колективним мозковим штурмом. Дана бронемашина радянського зразка 70-х років, а двигуни в ньому від вантажівки Газ-53. З такою технікою сільські майстри знайомі, тому особливих проблем з їх ремонтом не виникло. Слюсар-механік Сергій Зачепа каже – «Поршньова повністю згоріла. Тому довелось повністю встановлювати поршньову систему. Тепер БТР буде нормально їздити, двигун буде як новий».

За місяць БТР повністю відремонтували, перефарбували і обладнали захисними екранами. Сьогодні за ними приїхали бійці 11 батальйону. Хоч техніка й стара, та подарунком хлопці задоволені – «Ну маємо те що маємо…. І цьому раді».

В сумі, підприємцям ремонт військової спецтехніки обійшовся в 50 тисяч гривень. Подібна робота на спеціалізованих заводах коштувала б у кілька разів дорожче. Ініціатори ремонту Володимир Рижков та Олексій Цокалов кажуть, що допомогти бійцям вирішили тому, що в зоні АТО перебувають чимало місцевих жителів і цей БТР буде їм домашньою підтримкою. Також фермери зазначають, що з таким «дебютом» ввійшли в азарт, і тепер хотіли б відремонтувати ще й БМП. Тому чекають відповідних пропозицій від військових частин чи волонтерів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар