Парламент зробив крок до ліквідації господарських судів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Верховна Рада під час пленарного засідання, яке відбувалося сьогодні, 13 січня,  прийняла за основу два законопроекти про реформування судової системи, що стало першим кроком до ліквідації господарських судів.

За законопроект №1656 “Про забезпечення права на справедливий суд”, який виніс на розгляд ВРУ президент Петро Порошенко,  у першому читанні проголосували 288 депутатів.

Цей проект передбачає введення атестації суддів, за результатами якої їм присвоять один із п’яти кваліфікаційних класів. Також законопроектом розширюється перелік підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Крім того, заплановано ввести призначення членів Вищої ради юстиції на конкурсній основі, але при цьому скоротити термін їхніх повноважень із 6 до 4 років і заборонити суміщення цієї посади з іншими видами діяльності, у тому числі з депутатською.

Ще один депутатський законопроект, який ухвалили сьогодні за основу (№1467), передбачає ліквідацію господарських судів. За нього проголосували 246 депутатів.

Планують, що суди цивільної та господарської юрисдикції об’єднають шляхом реорганізації місцевих госпсудів в окружні суди з розгляду цивільних і кримінальних справ. Вищий госпсуд об’єднають із Вищим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Депутати також пропонують суттєво посилити повноваження Верховного Суду, надавши йому право вирішувати питання допуску справ до розгляду, перегляду справ на предмет неоднакового застосування норм матеріального чи процесуального права.

Замість Вищої кваліфікаційної комісії суддів запропоновано створити кваліфікаційно-дисциплінарну комісію суддів. Проект закону передбачає запровадження конкурсної процедури призначення суддів і введення моніторингу способу життя суддів.

За матеріалами ukr.lb.ua.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар