РНБО повідомляє про ситуацію на Сході України (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За останню добу кількість провокаційних обстрілів з боку терористів в зоні АТО зменшилась. Проте бойовики продовжують використовувати важку зброю, і один раз здійснили вогонь з РСЗВ БМ-21 «Град».

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко, ці агресивні дії співпадають з нещодавнім надходженням на територію тимчасово підконтрольну терористам вантажу зі складу чергового 11-го т. зв. «гуманітарного конвою» з РФ. Неспокійною залишається ситуація на Донецькому, Маріупольскому та Луганському напрямках.

Вчора близько 12:30,під час виконання бойового завдання в зоні АТО, на околиці смт Станиця Луганська батальйон Нацгвардії потрапив у засідку терористів. Атаку було відбито. Усього за останню добу 2 військовослужбовців загинуло та 20 отримали пораненя.

Мешканці тимчасово окупованих територій на Донбасі все більше потерпають від діяльності проросійських бойовиків. У Донецькій області в результаті обстрілів терористів знеструмлено 20 населених пунктів, частково знеструмлено міста Авдіївку, Донецьк, Горлівку; у Луганській області – пошкоджено підвідний газопровід. Без газопостачання залишилися смт Чорнухине (Попаснянський р-н), села Трьохізбенка, Кряківка та Сокільники (Новоайдарський р-н).

Рівень підтримки терористів серед місцевого населення продовжує знижуватись.

Незважаючи на постійні спроби бойовиків мобілізувати чоловіків на окупованих територіях, бажаючих займатись терористичною діяльністю та ризикувати власним життям для збагачення лідерів бандитів все меншає. У таборах підготовки бандитів для терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» відчувається гостра нестача людей, які б хотіли піти воювати проти боєздатної української армії. За данними розвідки, було встановлено, що впродовж грудня-січня проводяться активні агітаційні заходи серед членів проросійських військово-патріотичних організацій, що діють на території АР Крим. Однак особливого результату вони не дають.

Також мешканці Луганської області продовжують виказувати своє невдоволення діями незаконного збройних формувань. Вчора вчителі навчальних закладів міст Антрацит та Алчевськ масово не вийшли на роботу з причини відсутності заробітної плати з жовтня 2014 року.

Триває робота СБ України по запобіганню терактів в Україні. Наші оперативники затримали одного з членів НЗФ «Схід» на прізвисько «Король». Мешканець м. Запоріжжя за вказівкою бойовиків готував терористичні акти та диверсії на об’єктах життєзабезпечення міста.

Також було затримано члена бандитського угрупування «Оплот», у якого виявлено докази його причетності до терористичної діяльності. Цей 22-річний громадянин України до жовтня ц.р. проживав у Москві (РФ). Повернувшись в Україну, він за власним бажанням вступив до НЗФ «Оплот», вчиняв напади на підрозділи сил АТО та був особистим охоронцем у ватажків бандформувань. У затриманого виявлено фото та відеоматеріали, а також список контактів з представниками так званої «ДНР». Бойовика було затримано коли він намагався втекти з території, яка тимчасово окупована терористами.

Учора співробітники УБОЗ України у Луганській області вилучили в гаражі жителя міста Сєвєродонецька ручний кулемет Калашникова, чотири магазини і близько чотирьохсот патронів до нього. Власник гаражу був членом незаконних бандформувань, а після звільнення міста українськими військовими у липні втік до Росії.

Україна продовжує нарощувати співпрацю з західними партнерами у військовій сфері. Так, помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Д.Чоллет заявив, що Вашингтон продовжить ротацію військ у Східній Європі. Також планується розбудова інфраструктури для посилення військової присутності НАТО у Центральній і Східній Європі, та розширення можливостей для підтримки військового потенціалу України, Грузії, Молдови.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар