Зведені дані РНБО на 9 січня

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Терористи продовжують вдаватись до провокаційних обстрілів українських військових зі стрілецької зброї, мінометів, а також використовують артилерію та реактивні установки залпового вогню «Град».

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко,неспокійно залишається на Донецькому, Маріупольскому і Луганському напрямках. За добу 4 українських військовослужбовців загинуло, 8 отримали поранення. Нагадаємо, що останнім часом внаслідок введення режиму тиші втрати ЗСУ зменшились в рази. Проте у разі небезпеки для життя військовослужбовців, військові діють згідно з наказом і дають належну відсіч у відповідь на провокації з боку терористів.

За оперативною інформацією, почастішали випадки використання терористами безпілотних літальних апаратів. Так, минулої доби було зафіксовано 8 прольотів у небі над населеними пунктами Дєнєжнікове, Щербак, Пантелеймонівка, Щастя, Чмирівка, Краматорськ та Глинка. У другий половині дня прикордонники відділів «Чонгар» та «Благовіщенка» Бердянського загону і «Червоний Чабан» Херсонського загону виявили 4 вертольоти, які рухалися вздовж адміністративної межі над територією тимчасово окупованої АР Крим.

Триває робота наших прикордонників по виявленню терористів, які намагаються проникнути поза межі зони АТО.

Так, учора у Донецькій області при в’їзді з території, яка тимчасово підконтрольна бандитам, було затримано громадянина України, який намагався перетнути контрольний пункт «Константинівка» в маршрутному таксі «Донецьк-Вугледар». Прикордонники виявили у нього посвідчення так званого «Всевеликого війська Донського», яке наразі бере участь у терористичній діяльності на сході України.

Також у контрольному пункті «Миколаївка» Донецької області прикордонний наряд виявив ще одного громадянина України в рейсовому автобусі «Горлівка – Артемівськ». Під час бесіди він повідомив, що воював на стороні терористичної організації «ДНР» у групі ватажка бандитів Мотороли та був поранений. Громадянина було передано правоохоронним органам.

Українські прикордонники продовжують заходи з посилення контролю за переміщенням товарів і вантажів, в тому числі і за тими, які прямують через контрольні пункти в’їзду-виїзду у зоні АТО. Так, у пункті контролю «Курахове було затримано 5 вантажівок з понад 155 тоннами вугілля у зв’язку з невідповідністю супровідних документів.

Окрім цього, наші рятувальники продовжують виявляти боєприпаси терористів на звільнених територіях. Усього з початку виконання робіт, піротехнічні підрозділи ДСНС виявили та знешкодили 31 тис. 937 од. боєприпасів.

Самопроголошена влада Криму знову демонструє свою неспроможність забезпечити місцеве населення

Незважаючи на незаконну підтримку з боку Росії, т. зв. «керівництво» півострова не може виконати усі умови для своєчасного завершення перехідного періоду для Криму та Севастополя, яке мало відбутись до 1 січня 2015 року. У зв’язку з цим лідер угрупування, яке тимчасово захопило владу у Криму, С.Аксьонов звернувся до керівництва Росії з проханням продовжити дію перехідного періоду ще на один рік.

У той же час, факт анексії Криму розколов російське суспільство. Так, колишній радник російського президента В.Путіна з економічних питань Андрій Ілларіонов зауважив, що серед російської інтелігенції переважає думка, що Крим анексовано з порушенням усіх міжнародних норм.

Відучора прес-центр АТО у м. Краматорськ Донецької області розпочав видачу прес-карт журналістів у зоні АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар