Як побороти зарплати у “конвертах”: рецепт від правлячої коаліції

Вночі Рада ухвалила в другому читанні і в цілому урядовий законопроект «Про реформування загальнообов`язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці». Єдиний соціальний внесок зменшено до 16,4% з 41%.

За таке рішення проголосували 267 депутатів.

Голова уряду Арсеній Яценюк прокоментував ініціативу правлячої коаліції на своїй сторінці у мережі Facebook: “Ми йдемо на безпрецедентне зменшення єдиного соціального внеску з 41 до 16%. І ми віримо нашому бізнесу, розраховуємо на те, що бізнес зробить крок назустріч – не державі, а людям. Детінізує заробітні платні, перестане платити їх в конвертах, користуватися податковими ямами, ухилятися від оподаткування. Тому що податки – це доходи пенсійного фонду, це виплати пенсій і соціальних пільг. Адже виплата заробітної плати в конвертах сьогодні означає, що завтра ця людина буде жити на мінімальну пенсію, а не ту пенсію, яку вона фактично заслужила. Це справжня реформа, сильна реформа. Її успіх залежить від реальних намірів бізнесу і від справжнього діалогу влади і бізнесу”.

Народний депутат України 8-го скликання, радник міністра МВС Антон Геращенко так прокоментував результати голосування у Верховній Раді: “Новий порядок справляння єдиного соціального внеску – прийнято! За 268 голосів о пів на другу ночі. Текст, узгоджений всіма фракціями коаліції Європейська Україна, зачитав прем’єр Міністр України, лідер партії Народний Фронт Арсеній Яценюк.

Це ризикований крок, який загрожує з одного боку не виконанням бюджету Пенсійного Фонду. Але з іншого боку, ті підприємства, які платитимуть середню зарплату понад трьох мінімальних зарплат, або піднімуть середню зарплату на 30% в порівнянні з середньою ЗП по підприємству, зможуть платити ЄСВ у розмірі всього лише 16% від фонду заробітної плати, а не 41% як зараз ! Тобто це шанс вивести зарплати з тіні !!!
Фактично якщо на підприємстві середня зарплата більше 3500 гривень, то ЄСВ буде на все, що понад цієї зарплати, всього лише 16%!
Це справжня і глибока реформа соціальної та пенсійної захисту народу України!”

Один з авторів закону про очищення влади, відомий громадський активіст і бізнесмен Карл Волох також прокоментував ініціативу уряду: “Зміни в економіці після прийняття нового бюджету та супутніх законів настільки значні, що дуже багато чого зі звичних речей доведеться зараз міняти – особливо, якщо ти роботодавець, керівник або просто підприємець. Не все там просто, не все однозначно і послідовно, але мова про буквально тектонічні зсуви в суспільній механізмі. Мені от цікаво, хоч один з фейсбучних розумників, які не задав собі праці ознайомитися з новими законами, але розпинали в попередні тижні з приводу нібито “відсутності” в них всяких реформ, визнає сьогодні, що він пустодзвін, або буде продовжувати випендрюватися?”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар