Ліквідатор аварії на ЧАЕС з Олександрії добився справедливості в Європейському суді

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На виконання рішення Європейського суду з прав людини Господарський суд Кіровоградської області вирішив стягнути з управління праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради кошти на користь місцевого жителя – ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС І. Стрігіна в розмірі 39054 грн., які він своєчасно не отримав у вигляді щорічної допомоги на оздоровлення. 

Захищати свої права у питаннях невиплати належних йому коштів І. Стрігін почав ще з 2007-го. За ці роки фактично звертався до різних судових установ національного рівня, але коли його вимоги були задоволені лише частково, то чоловік почав шукати справедливості на рівні міжнародних судів. У рамках справи «Харук та інші проти України», де одночасно розглядалося 114 заяв від українців, була і його скарга. Розглянувши позов олександрійця Європейським судом встановлено порушення Україною норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, у зв’язку з чим зобов’язано державу Україна сплатити І. Стрігіну заборгованість у сумі 3 тис. євро або в гривневому еквіваленті майже 40 тис.

Треба сказати, в рішенні Господарського суду Кіровоградської області також йдеться, що олександрійські чиновники не вчинили всіх належних дій, аби виконати свій обов’язок по своєчасній виплаті щорічної допомоги на оздоровлення чорнобильців. Відповідач (у даному випадку олександрійське міське управління праці й соцзахисту) у своєму відзиві на позов вимоги заперечив та попросив у ньому відмовити, пояснивши, що управління праці й соцзахисту Олександрійської міської ради утримується виключно за рахунок коштів місцевого бюджету, а тому в силу вимог чинного законодавства, не може нести відповідальність за зобов’язаннями без відповідних бюджетних асигнувань.

Рішення господарського суду набере законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, а в разі її подання – після ухвалення рішення апеляційною судовою інстанцією.

Коментувати ж справу ліквідатора І. Стрігіна начальник управління праці й соцзахисту Олександрійської міськради Олена Назаренко категорично відмовилась, хоча не стала заперечувати, що історія цього олександрійця й справді стосується тисяч наших співвітчизників, які мають статус ліквідатора аварії на ЧАЕС чи інваліда-чорнобильця.

– Право на певні пільги та гарантії соціального забезпечення для них ніхто не відміняв, але за браком коштів сума виплат може бути зменшеною. З одного боку це суперечить Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, а з іншого не можна відкидати Постанови Кабміну (зокрема, №562 від 12.07.2005р. та №836 від 26.06.1996 р.). Перевищувати свої повноваження ми не можемо, та й право на справедливість ще ніхто не відміняв, люди добиваються свого, звертаються до суду, отримають позитивні рішення, а що далі? Аналогічні «питання» до держави мають і діти війни, які теж багато років тому пішли у наступ на вітчизняні суди, намагаючись добитися виплати надбавок до пенсій, – пояснює О. Назаренко.

Варто сказати, що на практиці, навіть отримавши позитивні вироки в національних судах, багатьом українцям гроші так і не виплатили. Можливо, людям треба теж звертатися до Страсбургу, і тоді шанси відновити справедливість виростуть, тим більше, що зараз Україна нарешті узяла курс на Європу. А якщо ж ми крокуємо до європейської спільноти, то маємо поважати та захищати права своїх громадян, чи скажімо, спонукати законодавців й чиновників виконувати закони України.

Наталія Луценко для Петршої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар