Чи отримають кіровоградці біометричні закордонні паспорти?

З 1 січня 2015 року в Україні розпочнеться оформлення біометричних закордонних паспортів.

Чи матимуть кіровоградці можливість оформити документ сучасного зразка, цікавився кореспондент Першої електронної газети.

За словами Інни Захарової, прес-секретаря Управлінні Державної міграційної служби України в області, наразі в Кіровограді встановлюється обладнання, необхідне для оформлення таких біометричних документів. Планується, що аналогічне обладнання з’явиться і в деяких районних центрах.

Процедура оформлення біометричних паспортів та перелік необхідних документів майже не зміниться. У цьому запевняє жителів Кіровоградщини начальник УДМС України в області Володимир Гончаренко. Він запевняє, що єдина відмінність біометричного паспорту від паперового полягає у появі електронного підпису особи, що ставитиметься на спеціальному електронному планшеті, та у внесенні відбитків пальців рук власника паспорта до єдиної бази даних.

«Закордонні паспорти, оформлені до 1 січня 2015 року, зберігатимуть чинність до завершення терміну їх дії. Замінювати їх на біометричні не обов’язково – люди й надалі зможуть подорожувати з нині діючими документами. Окрім того, з наступного року можна оформити і звичайний паспорт для виїзду за кордон без електронного носія, а також відмовитися від внесення на чіп відбитків пальців рук», – пояснює Володимир Гончаренко.

Нововведення – закордонні паспорти для дітей

Прес-служба УДМС України в області повідомляє про ще одне нововведення 2015 року – появу закордонних паспортів для дітей (досі їм видавалися проїзні документи дитини). Діти до 16 років отримуватимуть паспорт строком на 4 роки, з 16 до 18 років – на 10 років.

Усі документи оформлюватимуться протягом 20 робочих днів у звичайному режимі, та протягом 7 робочих днів у прискореному.

Для українців новий біометричний паспорт для виїзду за кордон буде коштувати 518 гривень. Про це заявив голова Державної міграційної служби України Сергій Радутний в ефірі 5 каналу.

Переваги біометричного паспорту

Біометричний паспорт – це практично, безпечно та зручно. По-перше, він буде виготовлений у формі пластикової картки і через те більш зручний та зносостійкий ніж паперовий аналог.

По-друге, для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою. У разі крадіжки чи втрати такого паспорту, зловмисники не зможуть скористатися ним.

По-третє, біометричні паспорти це зручно. Для зчитування інформації, наприклад на кордоні, будуть використовуватись автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів. Це дозволить уникнути зловживань під час проходження контролю та зменшить час при перетині кордонів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар