“Легітимний” Янукович виліз з ростовської криївки і знову всіх розcмішив

Екс-президент Янукович, який переховується на території сусідньої держави-агресора, дав розлоге інтерв’ю російському виданню “Аргументи і факти”.

Екс-диктатор стверджує – до злочинів проти власного народу, які чинилися з 30 листопада 2013 року. Накази віддавав не він, хтось інший.

Зокрема, Янукович звинувачує голову своєї адміністрації Сергія Льовочкіна, заступником якого в той час був Сергій Ларін, колишній голова Кіровоградської облдержадміністрації: “Безумовно, ніякого наказу на розгін демонстрантів не було і не могло бути. У мене немає прямих доказів того, що за провокацією 30 листопада варто Льовочкін. Однак такі підозри мають під собою досить вагомі підстави”.

Також екс-президент, який привів країну до жорстокої економічної кризи і сприяв анексії територій держави, впевнений, що його антидержавна політика подобалось українцям: “Я навіть мав би великі шанси бути обраним на другий термін”.

Мільйони українців, які виступили проти диктатури Януковича, сам екс-президент традиційно вважає молодчиками і досі боїться власного народу: “Ви ж пам’ятаєте настрій цих молодчиків. Уявіть, що було б, якби там з’явився я”.

Також Янукович стверджує, що скасування підписання Ушоди про асоціацію з ЄС тільки примарилося українцям і всьому світові: “Наш рух до ЄС не було зупинено”.

Несподівані нотки співчуття до українців, вбитих за його наказом. Але риторика незмінна – то не він, то хтось інший зробив: “Їх життя були принесені в жертву технології державного перевороту”. “Я завжди був на боці мирного вирішення ситуації та уникнення кровопролиття”, – продовжує боротися з реальністю колишній диктатор. І взагалі,  “Небесна Сотня” на його думку усім тільки примарилась, не було ніякого застосування зброї з боку “правоохоронців”: “Як ви пам’ятаєте, 18-го числа опозиція повела людей до Верховної ради. У них була мета – захопити парламент і Адміністрацію Президента. У той момент у співробітників МВС не було на руках вогнепальної зброї, тому не могло бути наказу про його застосування… Тому було прийнято рішення припинити протиправні дії та звільнити вулиці, прилеглі до майдану, від погромників, але без будь-якого застосування вогнепальної зброї. Не маючи наказу стріляти у відповідь, силовики почали відступати”.

Янукович жаліється – його зрадили усі, крім когось у Криму (очевидно, “зелених чоловічків”), і вирішили вбити: “Лідери опозиції дзвонили мені і переконували подати у відставку. Я категорично відмовився. Після цього почалися конкретні дії, які несли загрозу мені і супроводжували мене людям. За тією інформацією, яку я отримував, і, найголовніше, по спробам замахів я чітко зрозумів: мене вирішили вбити. Мій кортеж був кілька разів обстріляний. Саме тому мені необхідно було переїхати в те місце, де силовики ще зберігали вірність присязі, підкорялися Головнокомандувачу. Про добровільну здачу в полон не могло бути й мови. Залишалося два варіанти: або я використовую вірні мені сили і відновлюю конституційний лад в Україні, або я змушений буду виїхати з країни”.

І визнає: якби йому вдалося придушити протести, Росія анексувала б половину України: “Я чітко усвідомлював, що моя спроба відновити конституційний порядок у країні призвела б до громадянської війни. Адже навіть за даними офіційних соціологічних опитувань, проведених в лютому 2014, 47% населення країни підтримувало майдан, а 46% виступало проти. У цьому випадку лінія фронту приблизно проходила б по Дніпру. І ту трагедію, яку зараз переживає Донбас, відчула б на собі вся Україна. Я прийняв рішення не піддавати країну жахам громадянської війни”.

Янукович заявляє, що і Межигір’я, і золоті батони тільки примарились українцям: “Це інформаційна технологія, і я не втомлюся повторювати: ні я, ні мої сини не були замішані в корупційних діях. У мене немає і ніколи не було ніяких рахунків за кордоном”.

І натякає: добровольчі батальйони треба роззброїти. Януковичу вони не подобаються: “Лжепатриотам необхідно припинити фінансувати «героїчні» добровольчі батальйони, які викликають ненависть у жителів Донбасу. Їх потрібно негайно роззброїти”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар