Чи є майбутнє у батальйону «Кіровоград»?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У березні-травні 2014 року було створено більше 30 спецпідрозділів для охорони громадського порядку (добровольчих та у підпорядкуванні МВС), першочерговим завданням яких була боротьба з сепаратизмом та тероризмом в Україні. Одним з таких спецпідрозділів є і батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Кіровоград». 

Після професійної підготовки найкращими військовими Кіровоградщини, бійці батальйону «Кіровоград» 1 серпня прийняли присягу на вірність Батьківщині, а вже 3 серпня вночі відправилися на схід – брати участь в АТО. 1,5-місячне відрядження, яке хоч і позначилось певними труднощами, пройшло досить успішно – без втрат.

15 вересня бійці повернулися додому, отримали статус учасників АТО і почали готуватися до другого відрядження на схід. Не зважаючи на те, що батальйон знаходиться у прямому підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ України, держава забезпечує бійців лише зарплатнею та зброєю. Всім іншим (обмундирування, взуття, обладнання, харчування, ремонт приміщення тощо) батальйон завдячує меценатам та волонтерам, які вклали у бійців не одну тисячу гривень, возили їм в зону АТО продукти, ліки та теплий одяг.

Перед першою поїздкою на схід меценати і волонтери підійшли згуртовано до питань допомоги і укомплектували одразу весь батальйон. Перед другим відрядженням хлопців теж забезпечували меценати, але цього разу бійцям доводилося самим просити про допомогу і укомплектовуватись за власний кошт. Підготувалися, але другої поїздки в зону АТО досі не було. Натомість міліцейську еліту відправили охороняти громадський порядок під час першої сесії Верховної Ради України, а потім «перекинули» на скандальний концерт Ані Лорак, заслали в багатоденне турне до Вінниці, де хлопці охороняли порядок на виборах «народного губернатора».

Відповідно, такий «розширений спектр функцій» професійних бійців і диверсантів викликала у багатьох з них, та і в громадськості теж, цілком слушну хвилю занепокоєння – «Чи не «зливають» батальйон «Кіровоград», приписуючи добре підготовленим бійцям, функції «цепних псів нового режиму?».

«Мені соромно перед меценатами, які допомагали укомплектуватись для зимової поїздки в зону АТО, – ділиться своїми переживаннями один з бійців «Кіровограду». – Ми йшли добровольцями, щоб захищати цілісність країни. Нашу бойову підготовку здійснювали найкращі офіцери запасу. Волонтери та меценати допомагали нам, як бійцям АТО, а тепер ми виконуємо функції ППС. А вони, в свою чергу, знаходяться зараз на блок-постах на сході».

071114_shevchenkoМи зустрілись з командиром батальйону «Кіровоград» В’ячеславом Шевченко, щоб дещо прояснити ситуацію і з’ясувати, що зараз відбувається в батальйоні і що очікує бійців у найближчому майбутньому.

«На даний момент є три види формувань, які проходять службу як добровольці: перший – батальйони і міліція особливого призначення, другий – резервні батальйони Національної гвардії, третій — батальйони територіальної оборони, які створюються міністерством оборони України. Перші дві категорії належать до системи МВС, а третя – Міноборони, – пояснив В’ячеслав Геннадійович. – Функціональні обов’язки батальйону «Кіровоград» повністю ще не прописані. Тому ми виконуємо завдання в міру того, як вони надходять. Треба в АТО – їдемо в АТО, треба охороняти громадський порядок – охороняємо громадський порядок.

Розумію невдоволення хлопців, але треба чітко усвідомити одне: батальйон «Кіровоград» – народна міліція, високого зразка, яка ще не заплямувала себе. Фактично своїми поїздками і врівноваженим ставленням до народного невдоволення, хлопці відновлюють довіру до правоохоронних органів. Мені здається, що наразі не варто пришвидшувати події – ми потрібні тут і зараз», – зазначив В. Шевченко.

Стосовно майбутнього «Кіровограду», то комбат переконаний, що влада не збирається «зливати» батальйон. Навпаки, робиться все можливе, щоб його зміцнити. Так з нового року лави спецпризначенців поповняться бійцями інших спецпідрозділів (міністр вже навіть підписав відповідне розпорядження). А комбатом і надалі залишиться В’ячеслав Шевченко.

«Ніхто жодним чином не применшує функції бійців батальйону. Коли закінчиться війна, батальйон «Кіровоград» скоріш за все перетвориться на загін по боротьбі з тероризмом у мирний час», – розмірковує комбат.

З одного боку бійці і справді готові працювати, мають досить пристойний рівень підготовки, щоб виконувати відповідні бойові функції. З іншого – дуже дивне твориться у системі «влади по-новому»: хлопців готували до участі в АТО (при цьому їхнє укомплектування просто переклали на плечі волонтерів та меценатів), а натомість спецпризначенців використовують як охорону під час мітингів, пікетів та концертів.

Нині батальйон «Кіровоград» знову вартує під стінами Верховної Ради України.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар