Юрій Слоневський: Служба зайнятості працює з людьми і для людей

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

21 грудня цього року державній службі зайнятості України виповнюється 24 роки. Про діяльність та здобутки обласної служби зайнятості розповів Юрій Слоневський, директор Кіровоградського обласного центру зайнятості. 

– Юрію Євгенійовичу, як Ви оцінюєте зроблене обласною службою зайнятості за цей період?

– За час своєї діяльності служба зайнятості пройшла важливі етапи становлення та розвитку, створила сучасну матеріально-технічну базу, впровадила новітні технології обслуговування населення і роботодавців, що дозволяє якісно й результативно виконувати покладені на неї завдання. Нині – це надійна державна структура, яка на засадах соціального страхування безкоштовно надає широкий спектр послуг і є ефективним посередником між безробітними та роботодавцями. У результаті чого зарекомендувала себе як важлива сполучна ланка між шукачами роботи та роботодавцями, владою та сторонами соціального діалогу на ринку праці.

Ії діяльність спрямовувалася на вирішення проблем зайнятості й соціального захисту населення від безробіття в області. Протягом цього часу соціальними послугами було охоплено понад 811,1 тис. мешканців Кіровоградщини. Працівники центрів зайнятості, професіонально виконуючи свою роботу, допомагають безробітним громадянам у поверненні їх до трудової діяльності. Протягом 24 років, за сприяння служби зайнятості, працевлаштовано 451,5 тис. осіб; пройшли професійне навчання 119,8 тис. безробітних; брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру 236,8 тис. громадян.

Напрацьовано й значний досвід співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, об’єднаннями роботодавців і профспілок, іншими соціальними партнерами щодо розв’язання важливих завдань стосовно регулювання регіонального ринку праці. Необхідність такої взаємодії зумовлена насамперед тим, що здійснення заходів щодо забезпечення державної політики зайнятості є частиною загальної справи, яка потребує комплексного підходу, спільних зусиль та підвищення рівня відповідальності за стан справ у цій сфері всіх сторін соціального діалогу.


– Які пріоритети діяльності служби зайнятості в сучасних умовах регіонального ринку праці?

– Насамперед хочу наголосити, що однією із головних засад нашої роботи з клієнтами є адресний підхід у наданні соціальних послуг, виходячи з індивідуальних потреб, вимог та можливостей шукачів роботи і роботодавців. При цьому особлива увага приділяється тим категоріям населення, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, особам з обмеженою працездатністю, громадянам, які переміщуються з тимчасово окупованих територій України та районів проведення антитерористичної операції, сільським мешканцям та ін.

Обласною службою зайнятості також активно здійснюється й системна та комплексна профорієнтаційна робота з населенням, що спрямована на формування у неї усвідомлених підходів до вибору професії, мотивації до легальної зайнятості; орієнтацію на потреби ринку праці; популяризацію робітничих професій, а також задоволення потреб усіх соціальних груп та вікових категорій населення в отриманні доступних профорієнтаційних послуг належної якості, а відповідно підвищення рівня зайнятості населення.

Враховуючи те, що роботодавці є і клієнтами, і соціальними партнерами, посилення взаємовигідного співробітництва з ними залишається нашим найважливішим стратегічним завданням.

Результативність діяльності служби зайнятості, яка забезпечує дотримання державних гарантій зайнятості та соціального захисту громадян від безробіття, у значній мірі, залежить від налагодження конструктивної співпраці з роботодавцями, адже у ході реалізації державної політики у сфері зайнятості населення вони є найважливішими партнерами для служби зайнятості.

Тому зазначена взаємодія – однин із головних пріоритетів у нашій роботі. Завдяки цьому, у поточному році до активних програм сприяння зайнятості населення залучено майже 36,0 тис. зареєстрованих безробітних.

– Відомо, що успіх будь-якої справи залежить від людей, які її виконують. Що Ви можете сказати про колектив, який очолюєте?

– Сьогодні Кіровоградська обласна служба зайнятості – це 1 обласний, 17 районних та 4 міськрайонні центри зайнятості. З кожним роком наша служба набуває нових формацій, але головним її надбанням є колектив працівників, які наполегливо й самовіддано виконують свою роботу, дбаючи про забезпечення надання соціальних гарантій тим громадянам, які опинилися в одній із найскладніших життєвих ситуацій – втратили роботу. На завершення, хотів би привітати усіх працівників служби зайнятості з нагоди 24-ї річниці від дня утворення державної служби зайнятості України та побажати міцного здоров’я, щастя і добра вам та вашим рідним.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар