Підготовка до вступної кампанії-2015: поради школярам

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У 2015 році вперше вступ до ВНЗ проходитиме за процедурою, визначеною новим законом «Про вищу освіту», який вступив в дію на початку вересня. 

Про це та головні відмінності умов прийому до вищих навчальних закладів у новому році розповів керівник центру довузівської підготовки КНТУ, професор Микола Петренко під час семінару для директорів кіровоградських шкіл.

Перш за все змінюється процедура вирахування конкурсного балу абітурієнта. Загальний бал складатиметься з суми балів за кожен з сертифікатів ЗНО і середнього балу атестату про середню освіту вступника, помножених на вагові коефіцієнти. Один сертифікат ЗНО мусить мати частку не менше 20% від загальної суми, атестат – не більше 10%, причому кожен ВНЗ самостійно визначає вагу/коефіцієнт сертифікату з окремого предмету ЗНО.

Наприклад, при вступі до КНТУ абітурієнти подаватимуть три сертифікати ЗНО, кожен з них «важитиме» 30% балів, атестат – 10%, разом – 100%, або коефіцієнт «1». За перемогу на Всеукраїнських олімпіадах чи конкурсах Малої академії наук, за довузівську підготовку додатково нараховується не більше 10 балів, але лише при вступі на природно-математичні або інженерно-технічні спеціальності.

Друге: вищі навчальні заклади самі обирають:
а) перелік конкурсних предметів;
б) межу прохідного балу за кожним предметом. Конкурсних предметів може бути три або чотири, з них обов’язково – українська мова і література.

Другий та третій/четвертий предмети обираються в залежності від напряму підготовки чи спеціальності. До речі, ректор КНТУ Михайло Черновол радить старшокласникам заздалегідь налаштовувати себе складати не три, а максимально дозволені чотири тести ЗНО. Маючи сертифікати з різних додаткових предметів, абітурієнти збільшують свої шанси поступити до ВНЗ.

Вищі навчальні заклади самостійно визначають мінімальний бал сертифікату ЗНО, при якому абітурієнт допускається до участі у конкурсі. Раніше існувало поняття мінімального балу – 124 з української мови і літератури та інших загальних предметів, 140 – з профільного предмету. Зараз навчальні заклади отримали можливість встановлювати не нижню, а верхню межу, як в університетах багатьох країн Європи. Якщо вступник склав тести ЗНО він вже вважається атестованим та отримує право брати участь у конкурсі на зарахування, так званому «конкурсі сертифікатів». На думку Миколи Петренка, після таких змін не буде прикрих випадків, коли позбавлялися права на вступ до університетів (навіть за контрактом) абітурієнти, які формально успішно склали тести ЗНО, але набрали за профільним предметом тільки 139 балів.

Третє важливе нововведення: під час подання заяви про вступ (допускається подавати заяви не більш, ніж на три спеціальності в будь-якому з п’яти ВНЗ, загалом – максимум, 15 заяв) абітурієнт власноруч визначає пріоритетність кожної заяви по відношенню до інших своїх заяв цифрами від «1» до «15» (де «1» – найвищий пріоритет). І якщо абітурієнт проходить за «конкурсом сертифікатів» на місце державного замовлення найвищого рівня пріоритету, відповідно до власного вибору, він вже не може претендувати на державне місце за іншими спеціальностями чи в іншому ВНЗ нижчого пріоритету, а решта заяв про вступ від цього абітурієнта автоматично видаляється з Єдиної Державної Електронної Бази з питань Освіти (ЄДЕБО).

Четверте: починаючи з 2015 року, при вступі до вищих навчальних закладів приймаються сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання якості знань ЛИШЕ року вступу.

Реєстрація учасників ЗНО проходитиме з 5 січня до 20 лютого наступного року. В цей час в КНТУ буде працювати консультаційний пункт, де кожен бажаючий зможе дізнатися про умови вступної кампанії-2015.

Олександр Виноградов

Поширити:

Залишити коментар:

коментар