Кіровоградці протестують проти рабства валютних кредитів (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 12 грудня, з 8.30 біля Управління Національного банку України в Кіровоградській області мітингував «Кредитний майдан». 

Як повідомляє кореспондент Першої електронної, під стіни держустанови з плакатами вийшли кілька десятків активістів – заручників «валютних кредитів».

«Ми протестуємо проти вбивчої політики управління НБУ, яка фактично заганяє пересічних громадян у рабство банків, – зазначив координатор «Кредитного майдану» на Кіровоградщині Сергій Кожухар. – Ті люди, які взяли валютний кредит до 2008 року зараз по вуха загрузли в боргах перед банками. Сотні з них вже втратили своє новопридбане житло. При цьому ще й залишилися в боргу перед банком, що видав їм валютний кредит. Я сам став заручником одного з таких валютних кредитів. Тепер винен банку у 1,5 рази більше, ніж першопочаткова сума кредиту. І я не був злісним неплатником – просто мої прибутки не встигали збільшуватись так стрімко, як ріс долар».

За словами Сергія Кожухаря, «Кредитний майдан» бореться зі здирницькою політикою українських банків з квітня місяця. Зараз розробляється черговий законопроект, який може допомогти людям, зобов’язавши банки провести реструктуризацію валютних кредитів. Тобто, банк проведе перерахунок зобов’язань за кредитом з іноземної валюти у гривню за курсом, що був встановлений банком на момент видачі кредиту. При цьому, банку буде заборонено вимагати від позичальника сплати будь-яких платежів, зборів, комісій тощо на свою користь за проведення та оформлення реструктуризації.

Управління НБУ в Кіровоградській області швидко зреагувало на акцію протесту і запросили ініціативну групу на конструктивний діалог до начальника управління – Віктора Томашина. Переговори тривають.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар