Державна реєстрація волонтерів: “за” і “проти”

Реєстр волонтерів антитерористичної операції – база даних, яка містить інформацію про волонтерів АТО та ведеться Державною фіскальною службою України. Згідно наказу міністерства фінансів України від 30.10.2014 року, відтепер діяльність волонтерів буде знаходитись під фінансовим контролем держави. 

Ще серпні 2014 року президент запропонував створити на базі Державної фіскальної служби реєстру волонтерів АТО. За офіційною версією, всі волонтери, які зареєструються в цьому реєстрі, зможуть бути звільнені від сплати податку на дохід фізичної особи. На практиці ж фіскальна служба пропонує усім волонтерів подавати документи для включення у реєстр, проте не гарантує, що вони будуть звільнені від податків. Включення до реєстру та оприлюднення даних про рахунки означає автоматичну перевірку діяльності волонтера з боку фіскальних органів. Крім того, волонтеру доведеться вести облік витрат і надходжень, різні форми звітності.

Перша електронна поцікавилась у кіровоградських волонтерів їх ставленням до цієї ініціативи уряду з ведення реєстру волонтерів.

Всеукраїнська громадська організація «Українська Варта»:

– Поки що прокоментувати даний наказ не можемо. Ще руки не дійшли розібратися в суті наказу. До того ж до кінця не зрозумілі механізми самого реєстру, механізми звітності волонтерів і що цей реєстр даватиме волонтерам. На нашу думку, має бути проведена роз’яснювальна робота. Так як волонтери зазвичай не мають ні змоги, ні часу розбиратися в бюрократичних перепетіях. Тому і сказати, яким чином він вплине на роботу волонтерів в цілому, і безпосередньо на нашу діяльність, поки що не можемо. А щодо зменшення волонтерського руху, не думаємо що будь-яке нововведення нашої влади може вплинути на масштаби руху в цілому. Якщо людині небайдужа доля України, доля хлопців що мерзнуть в полях Донбасу та Луганська захищаючи нас, навряд щось може це змінити.

Волонтер Вадим Нікітін:

– Як що  коротко, то упорядкування будь-якої діяльності необхідне. Але розробка документів, інструкцій, реєстрів  і т.д., має народжуватись з пропозицій волонтерів. Це в тому випадку, коли державні фіскальні органи хочуть допомогти, а не знищити волонтерський рух України. Для створення будь-якого регламентуючого документа потрібна участь як суб’єктів, та і об’єктів діяльності. В іншому випадку, вищезазначений документ буде направлений проти.  Можливо? проти миру в Україні.

Волонтер Олексій Титов:

– Ніяк я до цієї ініціативи не ставлюсь. Хай ведуть.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар