Ліки як засіб спекуляції або Ніхто ні за що не відповідає

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

До редакції Першої електронної газети звернулася жінка, яка є постійним клієнтом кіровоградських аптек (в принципі, як і кожна інша людина, не залежно від віку). Вона придбала собі ліки у двох аптеках (Мега Аптеці «Здоров’я» та Аптека низьких цін «Кремінь»), які розташовані зовсім поряд, але мають величезний розрив у цінах.

Зокрема, це стосується пігулок «Пропанорм» (виробництво «PRO.MED.CSPrahaa.s.»). У зазначених аптеках їхня вартість відрізняється не на 10, 20 чи навіть 30 грн., а більш ніж на 100. А саме – 86,15 грн. і 191 грн.! При цьому покупку було здійснено з різницею в один день – 17 і 18 листопада.

Жінка не розуміє, як товар від одного виробника і навіть з однієї партії, може мати різницю в ціні у цілих 100 грн. На її думку, проблема у «накрутці», яку роблять безпосередні реалізатори ліків.

Перша електронна газета звернулася до аптечних пунктів, аби з’ясувати причину такої суттєвої цінової прірви і дізнатися, скільки ж коштує препарат при закупці у виробника.

У «Мега Аптеці «Здоров’я», що належить ТОВ «Реній Фарм» та реалізовує «Пропанорм» за ціною 84,43 грн. з дисконтною карткою, на шляху журналіста став охоронець. Як виявилося, він не лише охороняє аптеку від злодіїв, а й виконує роль зв’язкового, якщо комусь потрібно поспілкуватися з адміністрацією закладу.

На жаль, у «Здоров’ї» категорично відмовилися давати будь-які роз’яснення щодо формування цін на препарати без дозволу вищого керівництва, що розташовується в місті Мерефа Харківської області. Той же зв’язківець-охоронець порадив просто зателефонувати в центральний офіс підприємства.

Проте, телефонна розмова з «вищим начальством» теж не склалася. Якщо подавати її зміст в скороченому варіанті (без десятихвилинних пауз на роздуми), то вся відповідь зводилась до одного: керівництво підприємства коментувати ситуацію не зобов’язане, а в разі виявлення якихось правопорушень ми маємо право звернутися до суду у встановленій законом формі. Тож з’ясувати елементарне питання – скільки коштує препарат при закупці – не вдалося.

Похід до наступного аптечного пункту – від ТОВ «Аптека низьких цін «Кремінь», в якому «Пропанорм» продається за ціною 191 грн., а з дисконтною карткою за 185, 27 грн., виявився більш успішним, однак таким же неінформативним.


Менеджер Марина (навідріз відмовилась називати прізвище і фотографуватися) повідомила, що питання ціноутворення вирішується в головному офісі підприємства в Запорізькій області, і жодних коментарів стосовно цін на медикаменти місцевий менеджер просто не уповноважений надавати.

Тож Першій електронній залишалося лише звернутися з подібним питанням до державних органів (вони то зобов’язані про все звітувати і розказувати людям правду!). Однією з інстанцій, де можна було б пролити хоч трохи світла на таємницю «накрутки» цін, є регіональне представництво Державної інспекції України з контролю за цінами, що розташовується по сусідству з Антимонопольним комітетом (і це важливо!).

Що характерно, на офіційному сайті Держінспекції інформацію про керівництво обласного відділу чомусь не те щоб приховують, але не афішують. Прізвище керівника вдалося дізнатися лише передивившись скан-копії документів, розміщених на сайті. Так у Кіровоградській області інспекцією керує Ю.Лебідь. Самого Ю.Лебедя кореспондент Першої електронної не міг застати на робочому місці протягом трьох днів (четвер, п’ятниця, понеділок). Де начальник і чим він займається в робочий час, якщо не працює, ніхто з колег не знав.

Врешті, Перша електронна вирішила пошукати відповідь в інстанції, що апріорі мала б бути в курсі подій – Інспекції із захисту прав споживачів. Тут кореспонденту вдалося поспілкуватися з заступником начальника Інспекції – начальником відділу захисту прав споживачів Вірою Сухопаровою.

Вона розповіла, що нині по-суті в Інспекції немає працівників, які могли б належно виконувати свої професійні обов’язки і захищати права споживачів – працювати нікому. Чому? Через ініціативу Прем’єр-міністра про зняття 70% заробітної плати з працівників органів виконавчої влади і його рекомендацію – піти у відпустку за свій рахунок чи працювати по пів дня.

«От і вийшло, що начальник Інспекції вже більше 2-х місяців у відпустці, я – майже місяць, усі спеціалісти (за винятком одного-двох) також «відпочивають»», – зазначила Віра Сухопарова. – Ми звісно приймаємо заяви і намагаємось хоча б проконсультувати споживачів, однак перевіряти діяльність закладів торгівлі не можемо. Верховна Рада ввела заборону до кінця 2014 рокуна проведення перевірок усіма контролюючими органами, крім Державної фіскальної служби. Дозвіл може дати лише Кабінет Міністрів або ж саме підприємство може попросити про це, написавши відповідну заяву, – пояснила вона. – Нас до себеніхто кликати небуде, а на ті заявки, які подавала Інспекція, Кабмін ніяк не відреагував. Так що допомога від нас у вирішенні вашого питання може бути лише суто номінальною», – пояснила начальник відділу захисту прав споживачів.

Врешті, єдиною людиною, яка допомогла з’ясувати, скільки ж насправді коштує «Пропанорм», стала Оксана Макарук – начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міськради. Вона хоча й не має прямого відношення до регулювання цін на медикаменти, однак погодилася нам допомогти.

Отже, станом на 24 листопада 2014 року офіційна ціна на «Пропанорм» складала 147,98грн. Оксана Макарук пояснила, що ціна на ліки вельми залежна від курсу долара та змінюється чи не щотижня. Тож наразі, нажаль, реальні ціни часто відрізняються від тих, що задекларовані в «Реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби». Також вона порекомендувала звернутись до Державної служби з лікарських засобів у Кіровоградській області.

Виявилось, що керівництво вище вказаної Держслужби, як і Держспоживінспекція, знаходиться у вимушеній відпустці за власний рахунок. Про це Першій електронній в телефонній розмові повідомила начальник служби Лілія Панфілова. Тож ніяких коментарів ніхто надати не зміг. Нікому було й розбиратися, чому одні і ті ж ліки продають з різницею у вартості понад 100 грн.

Тож врешті залишається послатися лише на законодавство, яке регламентує: надбавка до закупівельної ціни має становити 23% в разі, якщо закупівельна ціна за препарат коливається від 100 до 300 грн. (Постанова Кабміну від 17.10.2008 р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»).

У підсумку можемо констатувати: на жаль, наразі ситуація з ціноутворенням на медичні препарати практично не контрольована, однак ви можете самостійно проконтролювати відповідність цін законодавчо затвердженим нормам, скориставшись вище вказаними посиланнями. У разі ж виявлення суттєвої різниці – залишається лише відстоювати власну позицію в судовому порядку.

Не забувайте, в часи соціальної нестабільності лише від нас з вами залежить чи не наживатимуться на українцях неблагонадійні підприємці.

артронP.S. Намагаючись допомогти жінці, яка принесла в редакцію Першої електронної чеки від купівлі «Пропанорму», ми виявили ще один цікавий факт – нині у всіх аптеках міста ціни на однакові препарати мають різницю від 1-2 до 100-140 грн.

Зокрема, пігулки «Артрон Комплекс» підприємство «Мед-сервіс+» (біля ринку “Босфор”) реалізує за ціною 390 грн. В «Аптеці» на Дворцовій, 18 вони коштують 355 грн., а в аптеці біля дитячої стоматологічної поліклініки (вул. Жовтневої Революції 39/5) – 317 грн. У аптечному кіоску на ринку «Босфор» їх можна придбати за 255 грн. До речі, найдешевша упаковка «Артрону» виготовлена на 2 місяці пізніше і пізніше потрапила до реалізаторів, ніж ті, що продаються дорожче.

Павло Коваль, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар