У Кіровограді зникне бібліотека ім. А.Гайдара

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградську обласну дитячу бібліотеку ім. А. Гайдара перейменують на честь Тараса Шевченка.

Відповідний проект рішення погодила постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, молодіжної політики сьогодні, 28 листопада.

30 вересня 2014 року у Всеукраїнський день бібліотек від імені колективу та активних користувачів Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім.А.П.Гайдара директором закладу Манжулою Таїсою Сергіївною було порушено клопотання перед обласною радою про перейменування бібліотеки та присвоєння їй імені Тараса Григоровича Шевченка.

Лист-звернення колективу бібліотеки був оприлюднений перед громадськістю під час Всеукраїнської акції проведення голосних читань віршів Тараса Григоровича Шевченка біля пам’ятника поету:

“Колектив вважає, що зміна назви з «Обласної бібліотеки для дітей імені Аркадія Петровича Гайдара» на «Кіровоградську обласну бібліотеку для дітей імені Тараса Григоровича Шевченка» у 2014 році, який став Роком Тараса Шевченка в Україні з нагоди відзначення 200-річного ювілею видатного українського поета, сприятиме в цей непростий для всієї країни час консолідації зусиль бібліотечних фахівців, педагогів, батьків, юних читачів та громадськості у плані патріотичного виховання майбутніх поколінь, згуртованості та об’єднання навколо бібліотеки прогресивно налаштованої молоді, зорієнтованої на європейські цінності.

Доцільність перейменування закладу викликана і місцем його розташування. Бібліотека розташована по вул. Шевченка; у міському сквері біля пам’ятника Великому Кобзареві. Інших бібліотек у місті і області, що носять ім’я Тараса Григоровича Шевченка, не має”.

Довідка.

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. А.П.Гайдара – один із найвідоміших дитячих закладів області і методичним центром для усіх дитячих бібліотек регіону.

Точні архівні дані про рік заснування бібліотеки не збереглися. Відомо, що на початку 20-х років минулого століття в Єлисаветграді було відкрито міську дитячу бібліотеку, яка в 1939 році після утворення Кіровоградської області, стала обласною. У роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.) бібліотека не функціонувала і відновила свою роботу у 1946 році. Тоді вона була розташована у приміщенні колишнього палацу піонерів.

У 1958 році бібліотека одержала нове приміщення, яке було побудоване молоддю Кіровоградщини спеціально для неї. З цього ж року бібліотека носить ім’я дитячого письменника А.П.Гайдара.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар