Кіровоград попрощався з почесним юристом і видатним викладачем – Тарасом Бабаком (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 27 листопада, сотні кіровоградців провели в останню путь видатного земляка – Тараса Івановича Бабака – доцента кафедри правознавства факультету історії та права КДПУ ім. В.К.Винниченка, кандидата історичних наук, почесного юриста України.

Тарас Іванович був одним з викладачів першого покоління історичного факультету, одним з його основоположників, людиною, яка зробила факультет таким, як ми його бачимо сьогодні – з потужним викладацьким колективом, матеріальною базою, науковими розробками, дослідницькими традиціями.

Тарас Бабак здобував освіту на історичному факультеті Харківського державного університету імені В. Н.Каразіна (закінчив вуз 1970 р.). До Кіровограда він приїхав молодим аспірантом і влаштувався на роботу лаборантом кафедри (1973р.). У 1979 році він закінчив аспірантуру Київського національного університету ім. Т.Шевченка та захистив кандидатську дисертацію. А вже через 2 роки вперше став деканом.

Тарас Іванович очолював історичний факультет у 1981-1983 рр., 1988-1992 рр., 1996-2003 рр.. За цей час він перетворив факультет на потужну педагогічну альма-матер, яка проклала шлях в життя не одному поколінню учителів, юристів, науковців та інших представники сучасної української еліти. Завзятий декан особисто їздив до інших вузів України у пошуках молодих і перспективних студентів і викладачів, щоб підсилити ними колектив свого істфаку.

З 2006 року Т. Бабак працював деканом-організатором, був завідувачем відділення правознавства на факультеті історії та права. Був активним учасником ветеранської організації. З 2008 року – доцент кафедри правознавства.

Займаючись науково-дослідною діяльністю, Тарас Іванович опублікував понад 100 навчальних посібників, брошур, статей, повідомлень, тез, навчально-методичних комплексів, взяв участь у сотнях вузівських, регіональних та республіканських науково-теоретичних і практичних конференціях. А ще вручив дипломи про вищу освіту тисячам студентів, для яких був і викладачем, і наставником, і другом, і батьком.

Серце Тараса Івановича зупинилося в ніч з 25 на 26 листопада 2014 року через перепади тиску. «Швидка» не встигла приїхати за викликом.

Світла пам’ять… Вічна пам’ять!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар