Два кримінали, одна перевірка та один коментар генпрокурора – результат інциденту в Кіровограді (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Інцидент стався вчора, 25 листопада,біля приміщення та в приміщенні Кіровоградської обласної прокуратури. Активісти вимагали від обласного прокурора звільнення його міського колеги Євгена Васильєва, заважали роботі відомчих підрозділів, палили шини та загрожували майбутніми акціями непокори.

У результаті, обласний прокурор нібито за згоди Генеральної прокуратури проведе службову перевірку працівників міської прокуратури.

Сьогодні ситуацію, що виникла в Кіровограді, прокоментував генеральний прокурор. «Вона потребує діалогу, а не тільки протестного монологу», – зазначив Віталій Ярема.

«25 листопада 2014 року в Кіровограді група осіб під гаслами проведення люстрації пікетувала приміщення обласної прокуратури. Громадська акція супроводжувалась підпалом шин та іншими протестними діями, – говориться в повідомленні на офіційному сайті ГПУ.

Оскільки головною метою протестувальників була вимога звільнення керівників міської та обласної прокуратури, вважаю за необхідне прокоментувати дане питання.

Безумовно, свобода проведення мирних громадських акцій – невід’ємне право кожного громадянина, яке гарантується Конституцією України. Разом з тим, те, що гарантується Законом, не має перетворюватися на беззаконня і переходити у насильницькі дії. В Україні достатньо дієвих механізмів для донесення своєї точки зору, в тому числі шляхом діалогу, а не тільки протестного монологу.

Зазначені очільники прокуратури міста Кіровограда та прокуратури Кіровоградської області не підпадають під дію Закону України «Про очищення влади». Вимоги щодо їх звільнення не мають правового підґрунтя. Більше того, стосовно цих осіб була проведена ретельна перевірка щодо їх можливої причетності до зловживання владою або корупційних дій – таких фактів не виявлено.

Тим не менш, оскільки призначення керівників міської і обласної прокурорської ланки здійснюється Генеральним прокурором України, враховуючи позицію громадських активістів Кіровоградщини, готовий розглянути всі зауваження щодо їх діяльності в режимі прямого і відвертого діалогу.

Тим часом, годину тому зазначені очільники прокуратури міста Кіровограда та прокуратури Кіровоградської області провели прес-конференцію. Чогось такого, щоб відрізнялося від коментаря головного посадовця відомства, почути не вдалося.

В.о. прокурора області Леонід Панченко підтвердив започаткування двох кримінальних проваджень: стосовно працівників міліції за ч.1 статті 367 (службова недбалість) та стосовно активістів за ч.2 статті 286 та за ст. 341 (хуліганство та захоплення адмінбудівлі).

Зокрема кримінальне провадження порушили проти мітингувальників за статтею 341 ККУ – «Хуліганство».

Претензії у прокуратури не до рядових працівників міліції, а проти керівництва. Разом із тим, прокурор області стверджує, що вони і не наказували розганяти активістів, які завітали до прокуратури вчора, 25 листопада. І не вимагали, і навіть не просили. Не зрозуміло, до чого тоді кримінальне провадження?

Останнє обумовили тим, що правоохоронці пропустили активістів в середину приміщення, а це заборонено, оскільки прокуратура вважається режимним об’єктом.

Тим часом, розслідування проникнення громадян в приміщення обласної прокуратури, як режимного об’єкта, розслідує СБУ. Як повідомив в. о. прокурора області – тому що інша сторона відповідальності по інциденту – міліція. Тобто – щоб не було якихось службових зловживань. Разом із тим, свідків на допити доставляють працівники міліції. За законом.

Прокурор Кіровограда Євген Васильєв повністю спростовує будь які претензії до нього щодо прояві сепаратизму. Як посадовець, каже, виконував в прокуратурі Ленінського району Донецька покладені на нього повноваження до останніх днів, поки місто не захопили.

У Кіровоград переведений рішенням генерального прокурора. Готовий і надалі виконувати завдання поставлені керівництвом, як посадовець, який складав присягу Україні.

Наразі триває перевірка, яка затримується через те, що в Донецьку тривають воєнні дії.

Разом із тим, і двох зазначених прокурорів, і третього – заступника прокурора області Євгена Здоренка, який здійснює контроль за розслідуванням бездіяльності міліції, чекає друга хвиля очищення влади. Законом передбачено, що вона проходитиме в березні-травні 2015 року. Тож все має йти згідно вимог чинного законодавства – переконані в прокуратурі.

А ще в тому, що захоплення установи – добре організована акція з дестабілізації порядку в місті. Більше того – відповідно проплачена. Мовляв, наразі вже майже стовідсотково відомі замовники. Тож з часом громадськість про все дізнається. Але «ми маємо жити за законами, а не за їхніми правилами», – підсумував Леонід Панченко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар