“Моє ім’я – Жінка!” – стверджують в Кіровограді (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

25 листопада 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Моє ім’я – Жінка!» до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками.  

Основу експозиції складають фотороботи, автором яких є голова правління Кіровоградської обласної благодійної організації «Відкрите серце», фотограф, громадський діяч Аліна Станіславівна Ярославська.

«Усі фотороботи, які увійшли до складу цієї експозиції, не є постановочними, вони  створені з повітря й вогню, з води і землі, я можу бути різною. Я мінлива, як небо під час заходу сонця, і стала, як земля, на якій ти народився. Жінки, зображені на світлинах, теж різні. Але не залежно від того, чим ти займаєшся, чим цікавишся, яку соціальну роль виконуєш, ти завжди маєш право і силу змінити своє життя, якщо воно тебе не влаштовує. Це не означає буквально, що потрібно покинути чоловіка тільки через те, що він вважає, що твій прямий обов’язок – готувати, прибирати, народжувати дітей і доглядати за ними. Це означає, що потрібно любити себе, дозволити собі відпочивати, мати право на власну думку, на власний щоденний розпорядок життя, на зустрічі з подругами, на покупку якоїсь милої дрібнички.  Прості на перший погляд речі, але з них складається якісне життя. Значно складніше, коли відчуваєш на собі фізичне чи сексуальне насильство. Це залишається з тобою назавжди», – переконана Аліна Ярославська.

На виставці представлені також живописні роботи з фондового зібрання обласного художнього музею,  які розкривають тему жіночих образів.

Жіночий образ завжди хвилював художників протягом всієї історії. Жіночність, чуттєвість, краса, ніжність – це неповний перелік характерних рис, які притаманні представницям слабкої половини людства.

Переглядаючи роботи художників в жанрі портрету помічаємо, що жіночий образ зустрічається частіше ніж чоловічий. Можливо це тому, що жінці приділялося більше уваги, тому що художниками були колись переважно чоловіки. А можливо тому, що жінка завжди була ідеалом свого часу. Вона завжди вболівала однаково і за долю своєї сім’ї, і за долю Всесвіту.

25 листопада 2000 року Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

З 25 листопада по 10 грудня проходять 16 днів активізму проти гендерного насильства, що стали щорічною кампанією для привернення уваги до глобальної проблеми насильства над жінками. Згідно з даними ООН, 70% жінок у всьому світі протягом свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства, причому найчастіше їх і звинувачують у тому, що сталося. Домашнє насильство є однією з найпоширеніших форм насильства над жінками.  В Україні щороку фіксується понад 100 тисяч випадків насильства в родинах.

Суспільство не може гармонійно розвиватися, просуваючись до більш високого рівня, якщо в ньому принижена роль жінки і не збалансоване співвідношення двох взаємодоповнюючих початків – чоловічого і жіночого.

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми привернемо увагу громадськості до проблеми боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок.

Чи багато жінок знають про свої права? Чи багато жінок знайомі  з Конвенцією з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок? Згідно цьогорічної доповіді Міністерства соціальної політики України про виконання Конвенції, лише 39% знають, що вони законодавчо захищені від сексуальних домагань на робочому місці; 36% – що законодавчо заборонено фізичне насильство; 33% – що заборонено сексуальне насильство; 29% – про заборону психологічного насильства; 23% – про заборону економічного насильства в сім’ї.  Україна наразі перебуває на підготовчому етапі до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської Конвенції).

Перед нашою країною наразі стоїть дуже багато викликів. Серед них – і створення такого соціального простору, в якому б не було місця насильству взагалі, і насильству над жінками зокрема. Керуючись цією метою, Україна в 2011 році в числі 17 інших країн приєдналася до Стамбульської Конвенції. І тепер ратифікація цього документа є частиною наших міжнародних зобов’язань».

Співорганізатор виставки – Кіровоградська обласна благодійна організація «Відкрите серце» за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Позитивні жінки» в рамках кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

Довідка. Аліна Ярославська Станіславівна займається фотографією з 2011 року. У 2012 році за її ініціативи в обласному художньому музеї  було відкрито соціальний проект «Зупинимо туберкульоз в Україні», у 2013 році – виставку про ВІЛ – позитивних жінок лідерів, які роблять вагомий вклад в подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні  «+Жінка=Життя». А в соціальному проекті «Шлях до милосердя» (2013 р.) саме її фотороботи склали основу експозиції, яка присвячена людям, що потребують паліативної допомоги та відкривалася на підтримку створення хоспісу в Кіровоградській області.

 Тетяна Костенко, науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», для Першої електронної газети..

Поширити:

Залишити коментар:

коментар