Пам’ять померлих в роки Голодомору вшанували в Олександрії (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Олександрії, як і по всій державі,  вшанували пам’ять померлих в роки Голодомору, запаливши поминальні свічки, люди об’єдналися у слові молитви. Цього дня до Пам’ятного Хреста прийшло чимало  городян, щоб згадати тих, хто загинув голодною смертю чи був репресований у далеких 30-х.

Підтримавши загальнодержавну акцію «Запали свічку пам’яті», місцева громада долучитися й до загальнонаціональної хвилини мовчання.  Але перш ніж покласти живі квіти до підніжжя Пам’ятного Хреста на знак скорботи за безневинно убієнними, олександрійські активісти та місцеві волонтери з Координаційного центру, організували траурну акцію “Свічкова хода до Дня пам’яті жертв Голодоморів»,  яка розпочалася на площі Попова й завершилася на вул. Калініна біля  Пам’ятного знаку померлих в роки Голодомору.

З українською символікою в руках люди йшли центральним проспектом міста, щоб у такий спосіб символічно розділити темряву ночі і гіркий спомин про страшне лихоліття. 81 рік вже промайнув з часу страшної події, коли обірвалося життя мільйонів наших співвітчизників. Нині ця масштабна національна трагедія, об’єднала спільним болем сотні городян,  тисячі родин, які схиляють голову у глибокій жалобі і також прийшли до Пам’ятного знаку жертв Голодомору, щоб запалити там незгасаючий маленький вогник на знак великої пошани.

Власне кажучи, біля самого меморіалу також зібралося кількасот місцевих мешканців, які тримали в раках запалені лампадки чи живі квіти.  Приєдналися до них і учасники траурної акції.  По завершенню урочистої частини заходу, люди по черзі підходили до меморіалу, щоб вшанувати пам’ять померлих.


Цього скорботного дня  у місцевих храмах відслужили заупокійну літію у знак пам’яті загиблих у роки Голокосту.

Цей  пам’ятний День в Україні відзначають з 1998 року. Щорічно він припадає на четверту суботу листопада.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар