348 олександрійських студентів і 70 працівників йдуть на вимушені канікули

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З 1 грудня навчання в Олександрійському технікумі Білоцерківського національного агроуніверситету буде тимчасово призупинено. Студенти підуть на вимушені канікули, а викладачі – у відпустки.

Як повідомляє кореспондент «Першої електронної», позаплановий відпочинок вводиться у зв’язку з економією бюджетних коштів і відсутністю можливості опалювати навчальні корпуси. Відтак лекції скасовано для 348 студентів, тимчасово «відпочиваючими» стануть приблизно 70 працівників, у тому числі педагогічний та обслуговуючий штат.

– На зимовий період у подібній ситуації опинилися й інші виші нашої країни – столичні й регіональні, які знаходяться на державному фінансуванні й безпосередньо підпорядковані Міністерству агропромислового розвитку, – каже директор Олександрійського аграрного технікуму Олександр Бодяко. – Через брак коштів навчально-виховний процес тимчасово призупинить 118 технікумів та 24 університети. Безпосередньо нам фінансування урізали на 30%, в грошовому еквіваленті – це суттєве зменшення практично в один мільйон гривень, який ми зазвичай використовували на оплату комунальних послуг, зокрема, на тепло та енергоносії, до того ж комунальні тарифи теж зросли. Отож вимушено вдалися до непопулярних рішень, збільшивши термін зимових канікул, – підкреслює Олександр Іванович.

Наразі аграрний технікум ще працює. Навчальний план складений так, що до кінця листопада студенти складуть іспити й за два тижні – на зимові канікули. Скільки ж їм доведеться гуляти – не відомо. Але вже зараз продовжити навчально-виховний процес фактично неможливо, адже температурний режим в навчальних корпусах зберігається на рівні 14-15 градусів тепла. А останні тижні через холоднечу студенти змушені були сидіти на лекціях у верхньому одязі.

За останні вісім років, як пояснює директор, така ситуація в навчальному закладі склалася вперше. Зазвичай зимові канікули розпочиналися з 27 грудня і тривали до 14 січня. Приблизно стільки ж відпочивали й педагоги. Але в нинішній непростій ситуації щось прогнозувати наперед О. Бодяко не береться, не може сказати й про те, на який термін оголосять відпочинок. Відомо лишень, що на зимовий період не планують опалювати два навчальних корпуси, які належать технікуму. Лише гуртожиток, в якому зараз мешкає 90 студентів, обіцяють не від’єднувати від тепла. Зі слів директора, під час позапланових канікул стипендію студентам виплачуватимуть вчасно (до відома читачів, на місяць вона складає 550 грн., підвищена – 600 грн.). До речі, зараз у технікумі «на бюджетних місцях» навчається 90% студентів, з них 55% отримують стипендію і лише 10% дітей отримують освіту за плату фізичних та юридичних осіб.

Надолужувати втрачене після канікул викладачі та студенти будуть за рахунок збільшення тижневого навантаження та навчань у суботу. Принаймні, так кажуть в адміністрації.
А втім, за непідтвердженою інформацією, мотивуючи необхідність економити, Олександрійський технікум простоюватиме до весни. Подейкують, що адміністрація закладу перейматиметься необхідністю заощадити, тим більше, врахувавши рекомендації «згори», повинна виявити порозуміння до існуючих в державі проблем.

В Олександрії допускають можливість, що їхній земляк Іван Мірошніченко, в разі затвердження його на посаді віце-прем’єра з питань агропромислового комплексу посприяє вирішеннню проблем аграрного технікуму. І тоді, студенти зможуть спокійно продовжити навчання.

Чи не доведеться в січні піти на більш тривалі канікули студентам інших олександрійських вузів, ми поцікавився в окремих навчальних закладах.

– Якщо постане питання про недостатнє фінансування на опалення Олександрійського політехнічного коледжу, то студентів доведеться перевести в один корпус і заняття проводитимуться у дві зміни, – повідомляє Алла Чирва, заступник директора з навчальної роботи, а також наголошує, що наразі заклад працює без змін, завчасно оголошувати зимові канікули тут не планують. Поки що в коледжі більш-менш тепло і опалення тут централізоване.

Без змін в роботі працює й Олександрійський професійний аграрний ліцей. Його директор Василь Афанасьєв повідомляє, що лімітів на газ вистачає, у навчальних корпусах тепло, а учні відвідують ліцей відповідно до навчально-виховної програми. Також Афанасьєв висловлює сподівання, що в такому режимі навчальний заклад протримаються всю зиму, тим більше, що фінансуються з держбюджету, а додатково за рахунок обласної субвенції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар