Кіровоградщині загрожує епідемія сказу?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Минулого тижня Держсанепідемслужбою Кіровоградської області зареєстровано звернення 28-ми осіб, які постраждали від нападів хворих на сказ тварин (були подряпані, ослинені, покусані).
Про це Першій електронній газеті повідомили в секторі зв’язків з громадськістю обласної Держсанепідемслужби.

Епідеміологи закликають людей бути уважними до тварин, з якими контактують. Зокрема це стосується котів та лисиць, серед яких нині найчастіше фіксуються випадки сказу.

Ознаки сказу у тварин:

– хворі лисиці втрачають страх перед людьми і тваринами – вдень забігають в населені пункти; можуть без спочинку долати великі відстані – 20-30 кілометрів;

– хворі коти агресивно ведуть себе, безпричинно кидаються на людей і тварин, активно пересуваються – не сидять на одному місці;

– хворі собаки відмовляються від їжі, води, у них активна слинотеча, прояв агресії, параліч задніх кінцівок.

Вірус сказу міститься в слині хворих тварин. При покусах і подряпинах вірус сказу разом зі слиною потрапляє в рани і таким чином відбувається інфікування. Слина з вірусом може потрапити і в малопомітні садна і тріщини на шкірі, слизові оболонки очей, носа, ротової порожнини.

При покусах, подряпинах, нанесених тваринами, обов’язково слід звернути увагу на поведінку тварин. Якщо вона нетипова – звертатись до ветеринарних спеціалістів. Місце покусу або ослинення слід обов’язково промити великою кількістю води з милом і негайно звернутись в лікувально-профілактичний заклад за медичною допомогою.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар