Чому кіровоградці повинні платити понад 12 грн. за теплопостачання

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

НКРЕ (Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) встановила тариф на теплопостачання в Кіровограді в розмірі 12 грн. 35 коп. на основі розрахунків „Теплоенергетика”.

Про це йшлося під час зустрічі працівників „Теплоенергетика”, яка цими днями відбулася на підприємстві, повідомляє прес-служба підприємства.

Проте, Нацкомісія встановила таку ціну, орієнтуючись на висновки Державної інспекції з контролю за цінами в Кіровоградській області ще за 2010 рік.

І хоча об’єми надання послуг на даний час значно зменшились у зв’язку з встановленням автономного опалення, ціна все ж таки добряче зросла. Як запевняють у „Теплоенергетику”, це пов’язано зі збільшенням витрат підприємства.

Спеціалісти КП відзначили, що за умов зменшення затвердженого тарифу, підприємство нестиме збиток, як мінімум у 25 мільйонів гривень, адже встановлений тариф не має складової рентабельності. Крім того, за змінами в розподілі коштів, які заробляють комунальні підприємства України, з першого січня 2015 року, 20% заробленого теплопостачальні заклади автоматично відраховуватимуть на податковий збір. Виходячи з цього, зниження ціни на послуги „Теплоенергетика” можливе лише за рахунок зарплатні працівників підприємства або шляхом скорочення штату.

Як вихід з ситуації, українське законодавство передбачає можливість зменшення тарифу за участі органів місцевого врядування. В такому випадку місцева влада зобов’язується компенсувати теплопостачальнику різницю в ціні (ст. 31, Закон України „Про житлово-комунальні послуги”).

Нагадаємо, раніше секретар міської ради Кіровограда Іван Марковський повідомив про те, що тарифи, які мають сплачувати за теплопостачання абоненти підприємства, не узгоджені з органами місцевого самоврядування. Тому теплопостачальники мають переглянути свою цінову політику та зняти складову рентабельності з тарифу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар