Яким буде зростання цін через подорожчання долара?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Бензин на АЗС може протягом 10-14 днів подорожчати до 18 гривень, імпортні продукти – зрости в ціні пропорційно долару, а ліки – навіть дужче, зате ресторани та готелі цін не підніматимуть, і продавці одягу та взуття – ймовірно, також, кажуть експерти.

Вартість долара на міжбанку злетіла на дозволені Нацбанком зверху 5%. На думку фахівців, курс долара щотижня може рости на 50-60 копійок, проте є ймовірність, що Нацбанк буде тримати курс в районі 15-16 грн/дол., з посиланням на «Вести» передає UBR.

ПАЛЬНЕ
За підрахунками директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, літр бензину А-95, середня ціна якого сьогодні становить 15,79 грн/л, при курсі 16 грн/дол. підніметься до 17,20 грн/л, а дизеля – до 16,85 грн/л. При 17 грн/дол. за бензин на АЗС почнуть просити 18 грн/л, а за ДП – 17,70 грн/л. «Подорожчання не буде одномоментним і миттєвим, воно розтягнеться на 10-14 днів», – пояснив Куюн.

ЇЖА ТА ОДЯГ
«Імпортні продукти харчування подорожчають пропорційно долару. Вітчизняні виростуть в ціні після росту цін на бензин», – сказав гендиректор Української торгової асоціації Ігор Кишко.

Набагато складніша ситуація з одягом і взуттям. Продавці бояться підвищувати ціни на те, що вже закупили: українці і при нинішніх розцінках не поспішають оновлювати свої гардероби. А тому зимові колекції обіцяють продавати за старими цінами.

ЛІКИ
Уже частково піднялися ціни на ліки. «Зараз компанії, які працюють з імпортерами, закладатимуть ще більші ризики – тобто з розрахунком на курс уже не 14 грн, а 20 грн», – каже глава Союзу працівників фармації Костянтин Косаченко. Вітчизняні препарати поки тримаються на старій вартості за рахунок власної субстанції.

РЕСТОРАНИ
Ресторани працюватимуть собі на збиток, запевняє президент Асоціації ресторанів Ольга Насонова: «Ціни піднялися відразу на 30% ще в середині березня. Піднімати їх ще вище нерентабельно – заклади втратять останніх клієнтів, так що до кінця року ціни змінювати не будуть».

ТУРИЗМ
Турфірми перерахують усі путівки за курсом 15,20. Наприклад, якщо вчора путівка до Єгипту коштувала $1106, або 14934 грн, то за курсом 15,20 грн вона вже сьогодні коштуватиме 16811 грн. Вітчизняні готелі, вважає глава Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, ціни піднімати поки не будуть.

НЕРУХОМІСТЬ
Сфера нерухомості поки не надто відчула на собі коливання курсу. В теорії, у міру девальвації гривневі ціни на житло повинні рости, а доларові падати, але цього поки немає. «Все буде залежати від того, як поведуть себе забудовники. Якщо вони продовжать збільшувати ціни (треба знати, чи встигли вони закупити будматеріали до росту курсу), то за ними підтягнеться і вторинка», – говорить експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна.

Український журнал “Економіст”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар