Батя з «Айдару» подякував волонтерам та попросив посадовців пам’ятати, що йде війна (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кіровоградському прес-клубі відбулася прес-конференція начальника охорони ВЧ 0624 (колишнього начальника штабу батальйону «Айдар») Валентина Лихоліта.

Командир розповів, яка нині ситуація на Сході України та що відбувається в самому батальйоні.

«Нині наш батальйон стоїть на рубежі міста Щастя. Там нелегко. Сепаратисти стріляють, а нам не дозволено, бо ми маємо виконувати мінські домовленості. Тим часом Москва стягує все більше сил, тож може бути дуже серйозний розвиток подій: і захват цього населеного пункту, і створення «котла», і навіть захоплення кількох областей України.

«Росії наплювати, Путін робить своє. Йому потрібна територія навколо Криму», – зауважив бойовий командир.

За його словами, крім Сходу, військова техніка накопичується і в Криму. Військові підтверджують – Путіну потрібна і Херсонська та Миколаївська області, і Маріуполь… Інакше Крим просто приречений. Та хоч диктатору наплювати на свій російський народ, російські матері, які вже почали отримувати похоронки, піднімають голови.

Ми давали нападникам «по-зубах» і даватимемо, бо українці – незалежний народ. У нас ген свободи присутній, і передається від покоління до покоління. В наших жилах тече козацька кров і їм цього не зрозуміти – зауважив Валентин Лихоліт під час зустрічі.

Щодо постачання військових частин, що воюють в зоні АТО, бойовий командир повідомив: «Зимового одягу в бійців як не було, так і немає. Вдягнута лише Національна гвардія України, вони теплі речі отримали.

Щодо озброєння, то зокрема, бійців «Айдару» Міністерство оборони забезпечило практично лише легким озброєнням, зокрема, автоматами 83-го року випуску. А ще кількома БМП 74-го року випуску.

Добре, що є ще важкі кулемети та міномети, але в малій кількості.

Що ж стосується продуктів, то знову ж таки, завдяки волонтерам, продовольчі склади повні. Найбільше у військових макаронів. Тож від імені всіх айдарівців Валентин Лихоліт подякував волонтерам, які ніколи не забувають про добровольчі батальйони, забезпечуючи їх і обмундируванням, і продовольством, і військовим обладнанням. А віднедавна почали займатися ще й озброєнням.

Також військовий підняв ще одну важливу тему, яку всі обговорюють кулуарно, але не завжди озвучують офіційно.

«Нині побутує думка, що добровольчим батальйонам не можна давати важку техніку, бо вона вся буде на Майдані. Може й так – зазначив він. – На цих виборах у Верховну Раду потрапили лише 10 хлопців із зони АТО. І для багатьох це виглядає дуже дивним. Невже люди голосували більше за тих, хто своїми руками розпочав цю війну, ніж за тих, хто їх захищає?! Але ж хіба не зрозуміло, якби не добровольчі батальйони, які стоять на перших рубежах, сепаратисти були б уже тут? А тим часом їхнім бійцям навіть статус учасників бойових дій надавати не хочуть. А міліціонери його вже отримали…

Тож бойовий командир закликав усіх своїх побратимів, які пройшли в Верховну Раду, не знімати форму, щоб ніхто не забував, що йде війна».

Валентин Лихоліт повідомив журналістам, що за увесь період АТО батальйон «Айдар» втратив 80 воїнів, більше 150 військових були поранені, більше 10 перебувають у полоні: «За сім місяців у нас ротації не було, але у відпустки хлопці їздили. Гадаю, не варто нині проводити ротацію в такому вигляді, як її роблять, бо коли приходять молоді «не обстріляні» хлопці, зразу ж зростають втрати. Ті, хто воює на Сході вже кілька місяців, загартовані боями, і знають, як поводитися з ворогом».

Також командир зізнався, що нині в батальйоні «Айдар» відбувається розкол. Командир батальйону має бізнесові інтереси і не ставиться до хлопців так, як до синів, не бореться за кожне життя.

Валентин Лихоліт підтвердив думку багатьох інших учасників нинішніх бойових дій про те, що в українській армії величезна кількість генералів, але воювати і командувати по-справжньому майже нікому.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар