Кіровоградщина: в день та в ніч виборів 2014

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Напад на кандидата в народні депутати, журналіста Мустафу Найєма та його колег в 102 виборчому окрузі, «викрадення голови ДВК з печаткою та бюлетенями» там же, просто підкуп виборців – далеко не всі пригоди, що трапилися на Кіровоградщині в день, та в ніч виборів.

102 – ий – попереду всієї області. За порушеннями

Спочатку кандидати в народні депутати по 102 виборчому округу Вадим Бондар («Блок Петра Порошенка»), Сергій Лібега (ВО «Батьківщина») та Олексій Луганов (Народний фронт) 25 жовтня о 19.00 вирішили подати заяви на заміну 69 членів виборчих комісій. Окружна виборча комісія прийняла заяви та провела зміни по 47 дільницям із 190, але чомусь не встигла повідомити про ці зміни голів ДВК. Тож підготовчі засідання проводили та відкривали дільниці особи зі старого складу комісій, а після восьмої почали сходитись нові члени комісії.

У зв’язку з тим, що «нові» члени ДВК не складали присягу, вони виявилися не зовсім легітимними. Тож комісії продовжували працювати в нормальному режимі, але в старому складі.

Тож протягом майже цілого дня на кількох виборчих дільницях роботу було дезорієнтовано, адже стаття 32. п. 1. Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, на засіданні комісії, що проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення).

Тим часом на виборчій дільниці №301662 в селі Талова Балка Світловодського району (102 округ) певні сили вирішили оптимізувати процес заміни «старого» голови ДВК на «нового» і провели його за допомогою людей з битками. Спочатку члени ДВК сприйняли це, як викрадення легітимного голови, й наробили ґвалту та повідомили в міліцію.

Як пояснили пізніше представники ОПОРИ, викрадення не було. Просто, в результаті непорозуміння представники ДВК були проти заміни діючого голови на «нового», тому приїхали «люди з битками» і «посприяли» призначенню нового голови. Ким були особи, які «офіційно» наводили лад на ДВК в Таловій Балці, наразі ніхто не відомо.
Разом із тим, як зазначила спостерігач Громадянської мережі «Опора» Зоя Лебідь, це може бути приводом для визнання не дійсними результатів виборів на цих дільницях. Адже для будь-якого суб’єкту виборчого процесу є підстава для судового позову. Відповідно, суд може визнати не дійсними результати голосування на цих виборчих дільницях.
Камінням – по опонентах виборчого марафону
Потім серед білого дня шестеро-семеро невідомих осіб напали в Знам’янському районі на машину з журналістами та кандидатами в нардепи, в т.ч. – на Мустафу Найєма, який приїхав в область для підтримки політичних союзників. Зловмисники розтрощили автомобіль камінням. Що стало предметом головного болю місцевих силових структур, адже злочин взяли під особистий контроль відразу ж кілька високопосадовців. А Президент висловив сподівання, що розслідування пройде швидко й результативно. Так і сталося. Тож уже вночі семеро нападників було затримано.

Кожному – по 200 грн. Організатору – в’язниця

На виборчому окрузі № 102 біля дільничної виборчої комісії №350230 в с. Казарня Знам’янського району мобільна група з кандидатами в народні депутати затримали особу, яка займалася підкупом виборців від одного з кандидатів.

Члени групи заходили на дільницю й помітила жінку з паперами, яка втікала. Втікачку було затримано під час того, як вона намагалась їх знищити. На паперах значився список прізвищ людей, які уклали угоди, продавши свій голос за 200 грн. за одного з кандидатів.

Як стало відомо, вищеназвана особа є директором клубу в якому розташована дільнична виборча комісія. В приміщенні дільничної комісії знаходився офіційний спостерігач від одного з кандидатів, який фіксував на список людей, які уклали угоду й прийшли голосувати.

На місце події прибула міліція й зафіксувала порушення.

Раптово журналістська спільнота області «зросла» на кількасот колег

Не обійшлося без явних провокацій й на 100 виборчому окрузі. 26 жовтня зранку , з кіровоградського Дендропарку виїхало майже два десятки автобусів, в кожному – від 20 до 40 пасажирів, які, за повідомленням одного з кандидатів у народні депутати, вирушили в дільничні виборчі комісії для контролю за виборами. Спочатку була озвучена інформація, що так звані «спостерігачі» – журналісти медіа-порталу «Акула». Пізніше інформація була спростована. В частині того, що «спостерігачі» мали посвідчення від ТОВ «Центр Медіа Ком». Проте, як заявили представники ГМ «Опора» та Руху «Чесно» підприємст во не є засобом масової інформації, і в його статутній діяльності відсутня державна реєстрація подібного виду діяльності. Тож псевдо-журналісти перебували на виборчих дільницях не законно.

Близько 18.00 у компаніївський районний штаб кандидата в народні депутати Станіслава Березкіна надійшла інформація про порушення виборчого законодавства на одній із виборчій дільниці смт. Компаніївки. Представники штабу та журналісти виїхали на виборчу дільницю, але їх зупинила машина «Фольксфаген» з номерним знаком АА 21-36 ОК. Агресивні людей в камуфляжах відверто погрожувати представникам штабу та журналістам і заважали виконувати свої професійні обов’язки.
Таких та подібних інцидентів на виборчих округах Кіровоградщини виникало чимало. Тож виборці, а також представники штабів кандидатів у народні депутати, чекають на принципову правову оцінку таких та подібних дій з боку зловмисників.

Світ визнав позачергові вибори до українського парламенту законними й демократичними. Залишається нам самим зробити їх такими.

Петро МЕЛЬНИК для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар