ГМ «Опора»: результати спостереження за голосуванням (ПРОМІЖНІ ПІДСУМКИ)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Громадянська мережа ОПОРА заявляє, що хід голосування на позачергових виборах народних депутатів України відбувся в штатному режимі без інцидентів, які б могли поставити під сумнів легітимність виборчого процесу в цілому.

Явка на виборах на рівні 51,2 % (за даними паралельного підрахунку ОПОРИ, прогнозована похибка не перевищує 1,9 %) є досить високою, враховуючи фактор бойових дій на Сході, що свідчить про інтерес громадян до участі у політичних процесах.

Абсолютна більшість кандидатів була в рівних умовах, хоча ведення виборчої агітації в окремих районах Донецької та Луганської областей значно ускладнилось виступами незаконних збройних формувань за підтримки регулярної армії Російської Федерації. Відповідно, кампанію не можна називати цілком вільною в межах країни. ОПОРА вважає раціональним рішення ЦВК не проводити голосування в 15 одномандатних мажоритарних виборчих округах (9 – Донецька, 6 – Луганська область), зважаючи на відсутність контролю влади держави Україна над цими територіями та неможливість забезпечити на них законний виборчий процес.

26 жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксували такі порушення на дільницях: спроби видачі бюлетенів без паспорта (12,9 % дільниць), присутність сторонніх осіб на дільницях (6,8 % дільниць), спроби незаконного голосування (6,3 % дільниць), спроба винесення бюлетеня за межі дільниці (4,1 %), порушення таємниці голосування (3,9 %), фотографування виборчого бюлетеня (2 %), спроба вкидання пачки бюлетенів (1,8 %), роздавання грошей та подарунків серед виборців (1,5 %).

Якщо порівняти динаміку та тип порушень з останніми черговими виборами 2012 року та позачерговими виборами в 5 проблемних округах 2013 року, то спостерігачі констатують зменшення фактів контрольованого голосування та спроб шахрайства в ході дня виборів. Це свідчить про зниження впливу адміністративного ресурсу на виборців та їх підкупу. Тим не менше, всі факти, зафіксовані спостерігачами та журналістами, повинні розслідуватись правоохоронним органами з метою профілактики порушень в перспективі та покарання винних за незаконні дії.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують працювати на окружних виборчих комісіях, де фіксують системні порушення процедури передачі протоколів з ДВК на ОВК, наявність у членів комісій дільничного рівня печаток, хоча останні повинні залишатись у приміщенні для голосування, або ж уточнення даних протоколів у незаконний спосіб. Підсумки етапу встановлення результатів голосування та роботу ОВК окремо досліджують наші спостерігачі. Висновки буде оприлюднено одразу по завершенню етапу прийому протоколів від ДВК до ОВК.

Протягом дня голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали спостереження за роботою дільничних і окружних виборчих комісій й за дотриманням усіма суб’єктами виборчого процесу визначених законодавством процедур.

Кількість виявлених інцидентів і зловживань та їх масштаб дає підстави говорити про те, що суб’єктам виборчого процесу у своїй роботі не вдалося повною мірою дотриматися усіх вимог виборчого законодавства. Однак виявлені в день голосування порушення не носили системного і спланованого характеру та за своїми наслідками не можуть суттєво вплинути на результати волевиявлення.

На 20 % дільниць підготовче засідання виборчих комісій розпочалося раніше 7 год. 15 хв.

Відкриття виборчих дільниць і початок голосування проходили в спокійній атмосфері, окрім декількох позаштатних ситуацій, спричинених повідомленням про замінування ДВК у Миколаївській, Рівненській, Харківській областях. Разом з тим, 17,2 % дільниць відкрилися й розпочали процес голосування не вчасно.

На 6,8 % дільниць не санкціоновано були присутні сторонні особи, окрім дозволених Законом (частина 2 статті 34) членів виборчих комісій, кандидатів, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів і представників ЗМІ.

Помітними були порушення, пов’язані зі спробами незаконного голосування – коли виборцям намагалися видати виборчий бюлетень, не зважаючи на те, що їхні дані в списку виборців не співпадали з паспортними, або їх не було включено до списку виборців. Такі випадки спостерігачі зафіксували на 6,3 % виборчих дільниць.

Спроби винесення бюлетенів за межі дільниці спостерігачі ОПОРИ виявили на 4,1 % виборчих дільниць.

Випадки порушень таємниці голосування виявлені на 3,9 % виборчих дільниць. А фотографування виборцями заповненого бюлетеня мали місце на 2 % виборчих дільниць.

Інші зафіксовані спостерігачами порушення (зокрема, спроби вкидання пачки бюлетенів, роздавання грошей або подарунків) були поодинокими і не можуть суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

У день голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі інциденти на виборчих дільницях ОВО № 45, 50, 59, 60 за участі озброєних людей, імовірно представників правоохоронних структур, які призводили до грубих порушень виборчого законодавства. Також зафіксовані інциденти із незаконним вкиданням чи спробами вкидання бюлетенів у скриньки для голосування.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар