ЮНЕСКО має ввести спостерігачів до Криму

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України, ухваливши переважною більшістю голосів резолюцію «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Про це повідомляє Укрінформ.

«195-а сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО, членом якої упродовж чотирьох років буде України, розглядала вкрай важливе питання – проект резолюції «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». У розвиток попередньої резолюції, ухваленої у квітні 194-ю сесією, сьогодні переважною більшістю голосів цей документ затверджено», – сказав він.
Раніше цю інформацію оприлюднив у Twitter голова української делегації заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. «ЮНЕСКО підтвердила приналежність Автономної Республіки Крим Україні, що б Росія не говорила і як би не викручувалася», – написав він.

Проти тексту резолюції, запропонованого української стороною, проголосували 3 з 25 країн-учасників. Зокрема, Росія, Куба і Китай.
«Цей голос ЮНЕСКО приєднався до голосів поважних міжнародних організацій у т.ч. Міжнародної організації франкофонії, постійна рада якої у кінці червня ухвалила відповідну резолюцію про територіальну цілісність і суверенітет України», – додав заступник постійного представника України при ЮНЕСКО Віктор Войтович.
Коментуючи Укрінформу рішення ЮНЕСКО, представник офіційної делегації України голова Меджлісу кримськотатарське народу Рефат Чубаров, який, власне, представляв проект резолюції під час пленарного засідання сесії, зазначив, що це надзвичайно важливе для України рішення. «Моя участь у цій сесії була вмотивована тим, що російська влада дуже хоче маніпулювати кримськотатарською проблемою, вводячи в оману міжнародну спільноту, в реальності здійснюючи інші речі. Згідно з планом нашої делегації, я презентував цю резолюцію, позитивне рішення ухвалено», – сказав він.

За словами Чубарова, українська делегація також звернулася до ЮНЕСКО і її Генерального директора Ірини Бокової з проханням запровадження відповідного моніторингу за ситуацією в АРК. «Міжнародна спільнота має постійно отримувати в режимі реального часу правдиву і справжню інформацію про ситуацію з місця», – додав він. Для цього, на думку голови Меджлісу, в Криму потрібно запровадити постійну спеціальну місію з моніторингу за усіма сферами життєдіяльності місцевого суспільства.

«Вважається, що більш ефективною така місія була б із залученням ООН та ОБСЄ, які володіють необхідним мандатом, можливостями та ресурсами», – сказав він.

Нагадаємо, що у штаб-квартирі ЮНЕСКО проходить 195-а сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО, у роботі якої бере участь офіційна делегація України на чолі із заступником міністра закордонних справ України Сергієм Кислицею. У рамках засідань сесії представники української делегації обговорюють алгоритми спільних з союзниками і партнерами дій з метою збереження та захисту української культурної, природної та наукової спадщини на окупованій Росією території Кримського півострова, забезпечення сталої роботи освітніх та наукових установ в АРК, а також реалізації головних положень ухваленої Виконавчою радою ЮНЕСКО 15 квітня ц.р. резолюції «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар