Ситуація в зоні АТО. Зведені дані ІАЦ РНБО на 20 жовтня (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У першій половині дня 19 жовтня українські військові здійснили зачистку територій у районі н. п. Сміле. Попереджувальні заходи зупинили масований наступ бойовиків на блокпост у цьому районі. Бойовики застосовували танки та міномети, а також велику кількість живої сили. Метою наступу був прорив та захоплення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець з подальшим охопленням міста Щастя з заходу.

Водночас на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка» вперше за півтора місяці за межами зони АТО було зафіксовано спробу проникнення диверсійно-розвідувальних груп із території Росії. У разі успіху терористи виходили б до району міста Щастя з північного сходу.

Біля Смілого завдяки проведеній зачистці та завчасно отриманому підкріпленню українські військові завдали ворогу значних втрат у живій силі та техніці. Артилерійським вогнем танки ворога було підбито. Наступ терористів захлинувся. Усі позиції залишаються під контролем наших силовиків. На жаль, під час масованих обстрілів та жорстких боїв на цій ділянці наші військові зазнали втрат. Загинув один боєць батальйону «Айдар», один військовий 95-ї бригади та ще декілька бійців інших підрозділів Збройних Сил України, які утримували блокпост. Точна кількість втрат уточнюється.

Прикордонники запобігли проникненню на територію України російських диверсантів. Зокрема, було відкрито вогонь на ураження по групі з 14 озброєних осіб, які порушили державний кордон України. Диверсанти змушені були повернутися на територію Росії. Втрат серед прикордонників немає.

Завдяки героїчним діям військових вдалося завадити захопленню терористами Луганської ТЕС, яка забезпечує електрикою більшу частину Луганської області.

Неодноразові факти порушення перемир’я зафіксовано також в районах Дебальцево та під Донецьком. З установок «Град» терористи обстріляли позиції сил АТО у Донецькій області в районі населених пунктів Миколаївка, Новобахмутівка, Тоненьке, Рідкодуб, Юнокомунарівськ та біля села Кам’янка; у Луганській області – у районі с. Трьохізбенка, смт Донецький, с. Міус.

Продовжують активну повітряну розвідку за допомогою безпілотників Збройні сили РФ. Шість розвідувальних вильотів відбулися в районі населених пунктів Сартана під Маріуполем та Велика Новосілка й Курахове на захід від Донецька.

Фахівці «Укроборонпрому» протягом тижня відремонтували 39 одиниць бронетехніки. Відновлено 14 танків та 8 одиниць БМП так 12 бронетранспортерів БТР-70, БТР-80, а також 5 бронетранспортерів БТР-3,-4 для Нацгвардії України.

У тимчасово підконтрольних бойовикам населених пунктах Луганської області терористи здійснюють постійне пограбування торговельних точок. Відсутність централізованої доставки товарів та нестача грошей у населення призвели до неконтрольованого зростання цін на споживчі товари, що викликає масове невдоволення серед місцевого населення. З боку терористів посилився інформаційно-психологічний тиск на мирних мешканців тимчасово окупованих бойовиками територій. Це робиться для дискредитації силових структур України та перешкоджання їхнім діям. Зокрема, у селищі Талаківка Донецької області виявлено анонімні листівки із закликами до місцевих мешканців блокувати пересування підрозділів ЗС України та вимогами до українських військових залишити територію Новоазовського району.

Не припиняється боротьба за владу та перерозподіл сфер впливу між ватажками бойовиків. Між незаконним збройним формуванням «Восток», російськими казаками та бойовиками НЗФ «Оплот» тривають збройні сутички.

За тиждень, з 13 по 20 жовтня, піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій виявили та знешкодили 655 од. боєприпасів, з них: 366 артилерійських снарядів; 61 мінометну міну; 31 бойову гранату та міну; 13 реактивних боєприпасів; 184 інших вибухонебезпечних предметів. Всього перевірено ділянки території загальною площею 9,8 га.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар