Екологічне самовбивство: чому не можна спалювати листя

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Щоосені, прибираючи біля своїх будинків листя та суху траву, люди їх підпалюють. Дим, який виділяється під час горіння, призводить до шкідливих наслідків для навколишнього середовища. Медики застерігають, що і для здоров’я людини таке прибирання не є корисним, а навіть навпаки – отруює наш організм.

Вдихання диму від спалювання опалого листя та залишків рослинності завдає негативних наслідків здоров’ю людини. Як пояснює кіровоградський еколог Віталій Приходько, листя дерев і будь-яка рослинність – це своєрідний природний фільтр, який очищає повітря та накопичує в собі різні шкідливі речовини. Під час згорання листя, зібраний бруд потрапляє в атмосферу у вигляді диму.

35-ти річна жителька Кіровоградщини Тетяна скаржиться, що восени та навесні, якраз коли люди палять сухе листя, у неї постійно виникає першіння в горлі, тому цей період вона переносить дуже важко.

Медики, зауважують, що такі симптоми цілком звична справа, адже причина поганого самопочуття – це дим, який людина вдихає після спалюваних сухого листя. «Людина вдихає ту ж шкідливу речовину, що при курінні. А це викликає захворювання легень, впливає на серцево-судинну систему, призводить до алергічних захворювань та інших хвороб», – зауважує головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Кіровоградського району Валерій Радулов.

Еколог Віталій Приходько, зазначає: «Аби ми могли дихати, необхідне вільне проходження газів через внутрішню поверхню легенів і стінки кровоносних судин. Через високу прохідність цих поверхонь, при диханні в наш організм можуть вільно проникати різні речовини. На цій особливості нашого організму ґрунтується один із способів лікування людини – інгаляції. Наприклад, слов’янські травники в давнину рекомендували курити кульбабу від кашлю, порошок з листя мати-й-мачухи – при задишці і утрудненому диханні, сім’яна дурнишника звичайного – при туберкульозі легень, ефедру – при астмі. Дим від спалювання замоченого водою багна давали вдихати дітям при кашлюку. Не даремно до складу куріння від астми входить трава полину. Ми робимо собі інгаляцію, але не лікарськими, а отруйними, токсичними речовинами»», – пояснює еколог, зауважуючи, що зовсім не важко здогадатися, що відбувається, коли ми спалюємо сміття.

Дим від листя приносить таку ж шкоду, як і потужні промислові викиди

Від спалювання листя та трави непоправну шкоду отримує і природа. Якщо порівнювати масове спалювання листя (яке ми, власне, і спостерігаємо щоосені) з роботою промислових підприємств то рівень забруднення атмосфери буде майже однаковим.

«Під час згорання однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У листі, яке тліє без доступу кисню, виділяється бензапірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одне з найбільш отруйних для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко кроплять пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, який ми так рясно окроплюємо від колорадського жука» – роз’яснює фахівець.

«З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і викликають респіраторні захворювання оксиди сірки. Особливо це відчувають ті, хто скаржиться на бронхіт, бронхіальну астму, риніт. В багаття нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегід і, крім того, вони можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець», – зауважує кіровоградський еколог Віталій Приходько.

А в Європі з опалого листя «роблять гроші». В деяких європейських країнах листя перевозять на спеціалізовані заводи, де за допомогою стиснення перетворюється на поліна, брикети для отримання газу, які цілком придатні для спалювання в камінах. У деяких країнах зібране листя просто утилізують на полігонах твердих побутових відходів, переорюючи листя з грунтом, або спалюють на сміттєспалювальних заводах, обладнаних комплексною системою очистки диму.

Перш ніж розводити вогнища, а також кинути сміття у вогонь, подумайте, як це може вплинути на ваше здоров’я.

Наташа Чайка для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар