Народний депутат за децентралізацію влади і передачу повноважень «на місця»

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Підтримка армії, розширення повноважень сільських рад та фінансове їх забезпечення. Ці питання стали основними під час зустрічі жителів Свердлового Бобринецького району з народним депутатом Станіславом Березкіним, який вдруге балотується по 100-му одномандатному округу. 

Перш за все, депутат пояснив, чому голосував за Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який сьогодні багато людей не сприймають. Народний обранець щиро зізнався, що в серці не хотів підтримати його. Але в тяжкій воєнній ситуації цей закон потрібен.

«Це вимушене, непросте, але правильне на сьогодні рішення. Адже воно дало можливість зупинити смерті, зайнятися зміцненням армії, яка виявилася неготовою до війни», — пояснив він.

Станіслав Березкін зазначив, що продовжує допомагати Збройним Силам. Сьогодні на передову ледь не щодня вирушають вантажівки із теплими речами, тепловізорами, продуктами. У перерахунку на гроші, сума допомоги вже склала приблизно 6 мільйонів гривень. А ще кандидат продовжує допомагати звільняти із полону наших воїнів. За його сприяння із ув’язнення бойовиків додому повернулося восьмеро хлопців із Кіровоградщини.

«Головне – зберегти Україну в нинішній кордонах!», – вважає він.

Кандидат в депутати переконаний і в тому, що, після модернізації та зміцнення армії, Україна повинна вступити до НАТО.

Традиційно на зустрічі порушувалося питання про децентралізацію влади й передачу більших повноважень «на місця». На думку народного депутата, розвиток сіл без такої реформи неможливий. Громади не повинні чекати на дотації з Києва, а самі розпоряджатися коштами, які збирають в селі, районі та області. Станіслав Березкін навів показовий приклад. За півроку створене ним підприємство «Креатив» відрахувало до держбюджету понад 160 млн. грн. Вони пішли на столицю.

«А якби 70% із них залишилися в обласному бюджеті, то ці гроші дійшли б до кожної сільської громади!», – зазначив Станіслав Березкін. – Ми на місці зможемо ефективніше керувати спрямуванням коштів, адже краще знаємо, на вирішення яких проблем слід їх витрачати в першу чергу. І господарювати будемо краще. Зможемо й контролювати виконання робіт значно серйозніше! Відтак місцеві ради зможуть вирішувати левову частку саме таких проблем, про які зараз розповідаєте».

Крім цього він повідомив селянам, що виступає проти законопроекту, яким хочуть укрупнити сільради.

Цікавилися люди й тим, чи зміниться нинішня система використання так званого дорожнього збору (зараз він закладений в акциз на пальне). Раніше ці кошти залишалися на місцях, нині ними розпоряджається Київ, а ситуація із ремонтом доріг значно погіршилася.

«Ви цілком праві. І змінити це можна буде якраз в рамках децентралізації влади», – вважає депутат.

І додав, що зараз колосальні суми виділені на проведення АТО. Тому капітальні видатки на такі цілі із держбюджету в цьому році не передбачені. А щоб у наступного року в ньому заклали кошти на ремонт доріг – докладе максимум зусиль, запевнив він.

Пояснив Станіслав Семенович і своє ставлення до нинішнього складу Верховної Ради. Він ще раз висловив переконання, що в ній повинні працювати тільки мажоритарники, а не представники партійних списків.

«Я не член партії. Моя партія – Кіровоградщина. Депутати від партій практично нічого не вирішують, за них це роблять п’ять-шість лідерів партій. Як вони скажуть – так всі й голосують», — зазначає парламентарій.

На переконання Станіслава Березкіна, народний депутат повинен представляти народ, жителів конкретного округу, а не партії. А виборці – можливість позбавити його мандату, якщо працює погано. Тоді він справді допомагатиме людям постійно, а не від виборів до виборів.

«Мені не соромно дивитися вам в очі – я зробив для свого округу більше, ніж мої колеги-мажоритарники від округів Кіровоградщини», — сказав депутат.

Звернув увагу Станіслав Березкін і не те, що зараз, на жаль, політики багато говорять про війну, але забувають про економіку. А вона сьогодні в страшному стані. Більше 600 підприємств Донбасу зупинилися.

«Треба за два-три місяці наповнити державну казну. І це ще одне з моїх завдань. Сьогодні ми працюємо з іноземними інвесторами й банками, щоб наповнити бюджет», – повідомив народний депутат.

«У цьому ж ключі слід думати і про нашу область. Наша команда вже тривалий час працює над створенням стратегії розвитку Кіровоградщини. Якщо сказати коротко про її суть, то це означає: буде передбачене фінансування – і кожна міська та сільська громада на роки вперед знатиме, що, де й коли на її території будуватиметься і який напрямок розвиватиметься», – зазначив Станіслав Березкін.

Підтримала Станіслава Березкіна у своєму зверненні до земляків і депутат Бобринецької райради Лариса Цесарська: «Розвивати Кіровоградщину, рідний район і, зокрема, Свердлове зможемо, якщо обиратимемо до органів влади відповідальних, принципових і працьовитих людей. Знаєте, чому я горджуся жителями Свердлового? Тому, що ви обрали прекрасного сільського голову і депутата райради. Тож я впевнена, що й на виборах до Верховної Ради цього разу ви зробите з-поміж сімнадцяти кандидатів правильний вибір».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар