Понад 80 млн. грн. – за користування надрами

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З початку року бізнесмени Кіровоградської області, які здійснюють розробку надр, сплатили до Державної скарбниці 81,3 млн. грн. платежів за їх використання. З них до місцевих бюджетів надійшло 42,1 млн. грн. Минулорічні показники вдалося перевищити майже на 34,6 млн. грн., або на 74 відсотки.

Як повідомили Першій електронній з обласної податкової інспекції, на Кіровоградщині працює 564 суб’єкти господарювання, які видобувають корисні копалини. Серед них найбільші – ПАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”, три шахти державного підприємства „СхідГЗК” та ТОВ виробничо-комерційна фірма „Велта”. Саме ці суб’єкти господарювання перерахували 92 відсотка усіх надходжень плати за користування надрами по області.

Особливістю Кіровоградського регіону є наявність значних покладів корисних копалин, що спричиняє бізнес-активність у напрямку їх розробки та переробки. В останні роки відмічається певне пожвавлення цієї галузі, що безпосередньо спливає на стан наповнення бюджету.

Разом із тим, надра надаються в користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу. Підприємства з видобутку надр можуть отримати спеціальні дозволи на користування надрами, ставши переможцями аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар