На Олександрівщині стріляла гармата

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Свято Козацької слави відбулося в славних Бірках на Олександрівщині, в сосновому бору, напередодні Покрови Пресвятої Богородиці. Свято тут відзначають традиційно, вже тринадцятий рік поспіль.

Цьогоріч козацьку славу й українські традиції демонстрували на святі козацькі сотні з Олександрівки, Розумівки, Цвітного, Михайлівки, Вищих Верещак, Голикового та Кримок на чолі з бравими отаманами сотень Василем Захаровим, Миколою Христенком, Володимиром Ліхненком, Павлом Павловським та Володимиром Смалиусом.

Свої доробки показували на святі юні козачата з районного центру дитячої та юнацької творчості. Чудові вироби дітей власними руками можна було і купити для домашньої колекції предметів народного ужиткового мистецтва.

– Цьогорічне свято позначене непростими подіями в нашій країні. Ми проводили його на підтримку наших хлопців-земляків, які нині боронять Україну від зовнішніх і внутрішніх ворогів на Сході держави, а також збирали для них кошти, зазначив у своєму виступі – привітанні голова районної державної адміністрації Сергій Шпирка.

Керівник району подякував воїнам за їх священний обов’язок захисту країни, наголосивши, що зараз більше двохсот земляків з Олександрівщини беруть участь в антитерористичній операції на Донеччині та Луганщині.

Разом із олександрівцями святкували День Козацької слави тимчасові переселенці зі Сходу країни. Вперше вони побачили таке гарне козацьке свято і відчули свою причетність до славного українського козацького роду.

Учасників і гостей свята привітали також заступник голови обласної ради Іван Владов, помічник голови облдержадміністрації Микола Сухомлин, голова районної ради Микола Марфула, перший заступник голови РДА Василь Кириченко. Всі разом вони обійшли козацькі курені, подякували козакам і козачкам за гостинність, смачні страви, чудове оформлення куренів та гарні виступи самодіяльних колективів. Козацькі курені виставили на святі також козаки та козачки з Олександрівських районної ради та районної державної адміністрації.

А над усім козацьким містечком витав справжній козацький дух, пахло смаженим, вареним і пареним, лунали чарівні українські пісні у виконанні самодіяльних колективів району, козаки змагалися в штовханні гирі та діставали на стовпі призи, козачата каталися на конях, а гармата, як символ нашої міцності і сили духу, розважала дітей холостими пострілами.

Галина ШЕВЧЕНКО для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар