Пацієнти та їх рідні кажуть – хоспіси потрібні! (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Засідання круглого столу «Стан паліативної допомоги на Кіровоградщині» провели в Кіровограді до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги.

Обговорити болючу тему зібралося чимало не байдужих людей. Єдине, хотілося б побачити серед присутніх більше тих лікарів, особливо терапевтів, які постійно шукають відмовки та не поспішають відвідувати онкологічних хворих, повідомляють Першій електронній з обласного художнього музею, де проходило засідання.

На засіданні піднімали й тему відношення дільничних лікарів до хворих та їх родичів. Адже людям часто доводиться терпіти приниження, витрачаючи час та чимало зусиль на те, щоб добитися рецепту на знеболюючі препарати.

Проблема системи між пацієнтами та лікарнями насправді виражена сьогодні дуже яскраво. Ситуація в онкології дуже складна. Лише в нашій області до 30 % хворих (більше 2 тис. людей) потребують паліативної допомоги. потребують допомоги. І з кожним роком кількість хворих збільшується.

Часто вирішенням проблеми таких людей та їхніх сімей може бути хоспіс – спеціалізована медична установа, в котрій надається не лише медичний, але й психологічний та соціальний догляд за невиліковними хворими. Тому для Кіровограда побудова такого хоспісу є на сьогодні нагальною потребою.

На території першої обласної лікарні для цієї мети виділено 20 ліжок, але це – крапля в морі. Тим часом проблема піднімається вже третій рік поспіль, а влада так і не може її вирішити.

«Підготувати фахових працівників, знайти місце для будівлі – це все не проблема, – запевняє завідуючий денним стаціонаром Кіровоградського обласного онкодиспансеру Андрій Гардашніков. – Але потрібно знати, як спілкуватись з такими хворими, як допомагати їм морально. Вони повинні не доживати, а жити! А небайдужі люди повинні їм в цьому допомагати! Адже до хоспісу може прийти звичайна добра людина – просто підстригти траву, або зробити комусь зачіску. Так, до речі, практикують в Лондонському хоспісі, першому в світі».

Завершальним акордом засідання стала пісня ЧАЙФ «А не спешите нас хоронить…» у виконанні Андрія Гардашнікова.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар