Сепаратисти вивозять в Росію українське вугілля і ріжуть шахти на металобрухт

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Грабунки шахт і вивезення вугілля автоколонами до Росії зафіксовані в містах Ровеньки, Червонопартизанськ, Свердловськ на шахтах ім. Вахрушева, «Червоний партизан», підприємстві «Свердловантрацит» тощо. Факти зафіксовано спостережною Місією ОБСЄ.

Зокрема, спостерігачі, які базуються на російських прикордонних пунктах пропуску «Гуково» та «Донецьк» в Ростовській області, зафіксувала факт перевезення вантажівками вугілля з Луганської області на територію Російської Федерації. У звіті Місії, оприлюдненому цього тижня, йдеться про те, що вантажні конвої перевозять вугілля з Луганської області до Російської Федерації з того часу, як залізнична прикордонна колія перебуває в неробочому стані.

На тимчасово підконтрольних терористам територіях Донбасу випадки мародерства та грабунки перетворились на звичайне явище. З зони АТО терористи вивозять до РФ на продаж все, що можуть, повідомляє ІАЦ НБО.

За оперативною інформацією, яка надходить до РНБО, демонтується та вивозиться на брухт обладнання державних шахт. Фіксуються випадки, коли злочинці демонтують обладнання й низки стратегічних підприємств – зокрема, Луганського заводу електронного машинобудування, заводу «Юність» у Краснодоні, Донецького заводу «Точмаш», філії заводу «Мотор Січ» неподалік Тореза.

Не гребують злочинці й вивозом українського врожаю. Зокрема, до Ростовської області Росії бойовики вивозять соняшникове насіння. Нагадаємо через бойові дії на Донбасі Україна вже влітку втратила більш, ніж 15% урожаю. А за даними українських аграріїв, на підконтрольній бойовикам території нині залишається ще близько півмільйона тонн соняшникового насіння.
Так, за статтею 201 Кримінального кодексу України, контрабанда – це переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем. Не кажучи вже про кримінальну відповідальність за фактами пограбувань та розбійних нападів.

Також масовими стали випадки викрадень автомобілів з автосалонів та «конфіскація» в приватних власників начебто на потреби «ДНР» чи «ЛНР». Згадаємо один з таких випадків, коли наприкінці вересня терористи влаштували у Луганську розпродаж більш, ніж 100 викрадених авто, більшість з яких згодом переганяють на продаж до Росії.

За оперативною інформацією, на територіях, тимчасово контрольованих «ЛНР» і «ДНР», зафіксована діяльність низки російських кримінальних угруповань, які займаються контрабандою.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар