Голова Кіровоградської ОДА отримав 60 діб (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 8 жовтня, у сесійній залі Кіровоградської обласної ради відбулося представлення Сергія Кузьменка на посаді голови ОДА. Відбулося не без ексцесів. Та хіба могло бути по іншому, коли в залі зібралися люди, які не розуміють один одного, а часом і себе самих.

Потрапити до сесійної зали з першого разу змогли не всі. Міліціонери і представник управління преси стояли на «ресепшені»: пропускали кіровоградських чиновників, представників районних держадміністрацій, журналістів, вносячи їхні прізвища до списку. Єдина проблема виникла у активістів Кіровоградського Майдану, які гучно кричали і розмахували руками, намагаючись прорватися через пост. Поставивши один одному кілька ліхтарів під очима, правоохоронці таки дали дорогу майданівцям.

Представлення, якщо ці збори можна так назвати, почалося з феєричної появи активістів: вискочивши до трибуни, очільник самооборони Майдану Володимир Муравйов завів з присутніми в залі жваву дискусію про те, хто є народ. Може мета і суть виступу Муравйова були б більш зрозумілими людям, якби він перед тим спромігся дістати з рота жуйку. Проте, держслужбовці не хотіли слухати, а майданівці хотіли виступати. Беззмістовний обмін образами між ними не закінчився навіть з появою в залі першого заступника Голови Адміністрації Президента України Геннадія Зубка. Він зайшов у супроводі голови ОДА Сергія Кузьменка під оплески держслужбовців і вигуки «ганьба» від представників Майдану.

Перед тим, як виступити, Геннадій Зубко попросив присутніх вислухати представника 3-го полку спецпризначення, який прийшов, щоб попросити у чиновників підтримки для військових. Але активісти не дали солдату і слова сказати. Чоловік марно намагався розповісти про потреби бійців – відповіддю йому була злива образ і слова приниження від лідерів Майдану і деяких особливо активних журналістів. Зі словами «Ми і так військовим помагаємо, а вас зараз використовують, як підстилку!» , активісти просто виштовхали солдата з трибуни.

Намагаючись заспокоїти бурхливі настрої майданівців, представник Президента закликав їх до діалогу і порозуміння, попросив об’єднатися заради перемоги у війні, та активісти не вважали його аргументи вартими уваги – сьогодні вони вкотре прийшли виступити проти призначення Сергія Кузьменка на посаду голови ОДА і ця боротьба для них, схоже, була важливішою.

«Я розумію, що звернення до президента проти призначення пана Кузьменка підписало 83 особи. Але я впевнений, що на противагу їм є 83 особи, які будуть «за» нього. Одні мають таку позицію, інші – іншу, і з цим нічого не вдієш! – сказав Геннадій Зубко. – Якщо ви знаєте людину, яка погодиться за 4 тисячі гривень зарплатні взяти на себе відповідальність за всю область, – покажіть мені її!», – звернувся він до активістів Майдану. У залі такої людини не виявилося і конкретного імені майданівці не назвали, хоча кілька разів вигукували, що у них є «свої люди, які можуть нормально керувати».

На питання представника Президента «Чи готові ви об’єднатися заради майбутнього?», активісти просто відсторонили його від трибуни. Практично кожен з подальших виступаючих починав своє звернення до присутніх зі слів «я кандидат в депутати» чи «я іду в депутати», а далі звучали образи в адресу вже нової української влади, Президента і призначеного ним голови Кіровоградської ОДА.

«Вас стоїть 5 осіб і ви нікого, крім себе не чуєте, – зазначив Зубко. – Ви хочете до влади, ви ідете в депутати… Я вважаю це маленьким саботажем – один пішов в нардепи, другий пішов… ». Мабуть, зважаючи на ці слова заступника Голови Адміністрації Президента України, один з кандидатів у нардепи Микола Гречуха обіцяв зняти свою кандидатуру з перегонів, якщо Президент скасує свій наказ про призначення Сергія Кузьменка.

Понад годину представники Майдану закидали кпинами голову Кіровоградської ОДА, який весь час скромно стояв за трибуною, намагаючись не реагувати на образи. Відповіддю їм був несхвальний гул і стукання по столах від держслужбовців.

Зал притих ненадовго – коли з кола майданівці вийшов старенький дідусь – ветеран Вітчизняної війни Володимир Петров – і попросився до слова. «Я человек военный, я воевал, потому понимаю того десантника, который пытался обратиться к вам за помощью. А вы его не поняли и не услышали, – сказав він. – Про губернатора: я вижу его первый раз, я его не знаю. Но его выбрал президент, которого выбрали вы! Так может он не такой плохой парень, как вы говорите? Пусть он покажет, на что способен. Идеальных людей вообще нет!».

Після таких слів людини з народу, цей же «народ» обізвав ветерана запроданцем, якого «спеціально підіслали Кузьменка захищати». Коли згорблений дідусь зійшов з трибуни, один з активістів, просто заявив: «Мой отец, который воевал на Кавказе, не пошел бы с вами в разведку». Сумно глянувши на молодого чоловіка, ветеран просто пішов геть.

Зважаючи на відсутність згоди між присутніми в залі, Геннадій Зубко попросив людей дати новопризначеному голові ОДА кредит довіри в 60 днів, щоб той міг показати себе, як керівник.

Нарешті отримавши змогу сказати слово, Сергій Кузьменко звернувся до активістів: «Щодо законів 16 січня, то я вже не раз вам пояснював: депутати прийшли того дня, щоб прийняти бюджет на 2014-15 рік. Потім почалася політична маніпуляція і голосування руками. Тоді я звернувся до голови Верховної Ради і попросив враховувати мій голос тільки за ті закони, за які я голосував системою «Рада», а не руками. Наступне: я не підписував протоколу по законах 16 січня! Є люди, які казали, що вибачаться переді мною, якщо мої слова виявляться правдою. Так от, не треба переді мною вибачатися! Вибачтеся перед моїм батьком, який вже 45 років працює і годує Кіровоградщину і Україну! Я ж сьогодні готовий потиснути кожному руку. Але не кулак! Давайте сідати за стіл переговорів і домовлятися, щоб наша країна була вільною і незалежною, щоб у нас був мир. Іншого шляху немає».

Відповіддю була «ганьба» від майданівці і оплески від усіх інших.

Отримавши від представника Президента «кредит» у 60 днів, Сергій Кузьменко продовжив виконання своїх обов’язків на посаді голови ОДА. А Геннадій Зубко на прощання зазначив, що він миру на Кіровоградщині покищо не бачить.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар