Прокуратура вимагає повернути державі літієве родовище вартістю десятки млрд. грн

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Прокуратура Кіровоградської області в судовому порядку вимагає повернути державі незаконно відчуженні земельні ділянки, під якими розташовано Полохівське родовище літієвих руд, запаси якого, за інформацією Держгеоінформу України складають 26,8 мільйона тонн. Попередня вартість родовища – десятки мільярдів гривень.

За рішенням органів місцевої влади у 2011 році 60 мешканцям м. Києва та Київської області було передано в приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельні ділянки загальною площею 120 га та вартістю 1,8 млн. грн., під якими розміщено родовище корисних копалин

Зрозуміло, що кияни не мали жодного наміру провадити будь-яку сільськогосподарську діяльність, а через чотири місяці за матеріальну винагороду в розмірі від 100 до 1000 грн. всю землю переоформили на приватне підприємство.

Внаслідок реалізації такої злочинної схеми зазначене підприємство незаконно набуло право власності на землі, під якими розвідано Полохівське родовище літієвих руд, яке відповідно до Конституції України, є власністю народу.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області, на даний час, з метою повернення земель та родовища корисних копалин у державну власність, прокуратурою заявлено 50 позовів до господарського суду Кіровоградської області, з вимогою визнати протиправними рішення органів виконавчої влади та скасувати незаконні акти на зазначенні земельні ділянки.

Крім того, за вказаним фактом прокуратурою Маловисківського району розпочато кримінальне провадження, відомості внесено до ЄРДР за ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документу) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування наразі триває.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар