Виставку рідкісних видань «Перша світова: історія і факти» розгорнуто в Кіровограді (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Презентація виставки рідкісних видань «Перша світова: історія і факти» відбулася в Кіровограді, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського. Виставку організатори присвятили 100-річчю першої світової війни. На виставці представлені рідкісні видання (Збірник статей з військової історії та дипломатії, Укази, закони, розпорядження 1914-1916 рр., збірники статей відомих вчених, політиків, що були видані українською діаспорою в Канаді).

Презентацію вже відвідало чимало читачів бібліотеки, серед яких – співробітники обласного державного архіву (ДАКО), студенти та викладачі Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка. Зокрема – провідний науковий співробітник ДАКО Вадим Колічкін, доцент кафедри історії України, кандидат історичних наук Олександр Чорний, колекціонер і краєзнавець Юрій Тютюшкін.

Як зазначив під час презентації Олександр Чорний, перша світова війна – це час великої депресії, трагедія українського народу. Проте цю війну можна оцінювати по-різному. Потрібно довго посидіти в архівах, реально оцінити історичні джерела з позиції історика. В Кіровоградському обласному архіві є достатньо матеріалів для дослідження цього періоду та цього військового конфлікту.

В організації виставки допомагали не лише працівники архіву, але й користувачі та друзі бібліотеки. Ілюструють виставку експонати з особистої колекції Юрія Тютюшкіна. Світлини збирались ним особисто, адже у багатьох людей він переглядав їх сімейні фотоальбоми. На світлинах, які присутні на виставці, зображені жителі нашого міста, які брали участь у війні.

Виставка рідкісних документів працюватиме до 6 листопада в відділі рідкісних і цінних видань бібліотеки.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар