Первозванівка: через земельні розбірки постраждав сільський голова

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На території Первозванівської сільради з листопада 2012 року орендує земельну ділянку розміром 45 га такий собі Ярослав Гордієнко. Ні сільський голова Тетяна Ковальова, ні інші мешканці села ніколи цього чоловіка не бачили і навіть уявлення не мають, хто він такий. Договір про оренду землі громадянином Гордієнком було укладено за результатами проведення аукціону. Орендна плата складає 1 млн. 88 тис грн.. Але село цих грошей не бачить вже 3 роки, запевняє Тетяна Олексіївна.

29 грудня 2012 року тодішній голова Кіровоградської РДА Андрій Маліцький видав розпорядження про розірвання договору оренди з Ярославом Гордієнком. Але, згідно записів землевпорядних служб, договір розірвано так і не було. 2013 року поля були засіяні соняшником, потім хтось зібрав і вивіз урожай. А орендна плата, як стверджує сільський голова, просто не сплачувалась. Цього року історія повторилася.

«Ще в травні я почала шукати орендаря. Якщо землею користуються – сіють, збирають – то ж за її користування має хтось платити. По документам – Гордієнко. Я написала заяви в УБОЗ і прокуратуру. Було відкрито кримінальну справу», – розповіла Тетяна Ковальова.

2 жовтня о 14 год. місцеві мешканці повідомили голові сільради, що на поле заїхав комбайн – почався збір урожаю. Тетяна Олексіївна зателефонувала в міліцію і сама поїхала на поле. Там дійсно працював комбайн і дві вантажівки. Побачивши легкові автомобілі (у тому числі правоохоронних органів), одна з вантажівок дала газу і зникла в невідомому напрямку, іншу затримали правоохоронці. Склавши протокол, міліціонери забрали комбайн і вантажівку на штрафмайданчик. Та, як зазначила Тетяна Ковальова, автівки туди не доїхали: «Хтось згори зателефонував і правоохоронці їх просто відпустили».

На поле невідомі «працівники» повернулися сьогодні, 7 жовтня, о 5 ранку. Голова сільради одразу ж зателефонувала 102, а сама, взявши службовий автомобіль і водія (теж жінку) кинулась на поле. Там жінки побачили вже наповнену вантажівку і той же комбайн, які вже збирались від’їжджати. Супроводжували важку техніку невідомі особи на автомобілі Шкода.

Не дочекавшись правоохоронців голова сільради вирушила за вантажівкою по трасі, що веде в напрямку Бережинки.

«За поворотом на Созоновку ми втратили з поля зору Шкоду: вона поїхала в один бік, а КамАЗ – в інший. Ми вирішили слідувати за вантажівкою, бо вона везла соняшник. Біля однієї з лісосмуг Шкода нас наздогнала. Дві машини заблокували наше авто – їхати було нікуди. Зі шкоди спокійно вийшов якийсь чоловік, ножем проколов нам усі чотири колеса, сів в авто і поїхав далі. Зрозуміло, що КамАЗ ми вже не наздогнали», – розповіла Тетяна Олексіївка.

Щодо правоохоронців, яких сільська голова викликала ще о 5.30 ранку, то вони лише близько 7 години зателефонували їй і спитали, де ж та техніка, про яку вона заявляла?

Сьогодні Тетяна Ковальова написала ще одну заяву в міліцію. Жінка лише через кілька годин після інциденту зрозуміла, що вона і її водій могли сьогодні втратити не чотири колеса, а свої життя. Та, не зважаючи на загрожу життю, вона найбільше стурбована тим, що хтось вже 2 роки обкрадає її село і односельців.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар