Хто представлятиме Кіровоградщину у партійних списках

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

 «Нова газета» підготувала доступну інформацію про претендентів у кандидати в народні депутати від Кіровоградщини (із партійних списків) та про їхню діяльність. Подаємо її у порядку, за яким політичні партії будуть розташовані у бюлетені.

 

№1. Радикальна Партія Олега Ляшка. У зареєстрованому ЦВК списку троє жителів області. Найвище і досить високе – 20-те – у Дмитра Лінька. Міліціонер батальйону спеціального призначення «Шахтарськ», безпартійний, проживає в Кіровограді. Пан Дмитро раніше вже брав участь у парламентських виборах: 2012 року він балотувався по ОВО №99 від політичної партії «БРАТСТВО». На 128-му місці – молодий олександрієць Олександр Кіяшко, керівник турагентства «Отдихаєм вмєстє».

 

158-а позиція у списку партії дісталася вчителю математики зі Знам’янки Петру Швайці.

 

Списки двох наступних у бюлетені партій – «Солідарність жінок України» та «Інтернет партія України» – представників нашої області не містять.

 

Натомість «Опозиційний блок» (№3) включив у свої кандидати кількох дуже знайомих для жителів Кіровоградщини персон. Хай не всі вони жителі нашого регіону, але не згадати про них не можна з багатьох і зрозумілих причин…

Нагадаємо, що ОБ об’єднав шість партій. Найвідоміша з них, хай не ображаються представники решти, саме нещодавно створена Партія розвитку України. Завдяки тому, що левова частка її батьків і низових членів – колишні і зовсім не рядові в близькому минулому «регіонали» та соратники Віктора Януковича.

 

Високу позицію – №6 – ОБ надав у своєму списку екс-голові Кіровоградської ОДА екс-голові Кіровоградської облорганізації Партії регіонів, екс-заступнику голови Адміністрації Президента Януковича Сергію Ларіну. Зараз у нього посада значно скромніша – заступник директора такого собі ТОВ «Центр соціальних досліджень».

 

Його найближчий соратник у кіровоградських політичних і господарських справах Олександр Шаталов – 30-й. За даними, поданими до ЦВК, колишній перший заступник голови Кіровоградської облради – все ще житель Кіровограда і досі має стосунок до обласного благодійного фонду «Розвиток Кіровоградщини». Правду кажучи, на сайті виборчкому пан Шаталов «заступник директора, Кіровоградський обласний благодійний фонд «Розвиток Кіровограда». Вочевидь, мала місце технічна помилка, якщо, звичайно, раніше не встигли зареєструвати «Розвиток Кіровограда». Цікаво, могли б через цю помилку відмовити Олександру Сергійовичу в реєстрації кандидатом? Хоча, врешті-решт, більший інтерес до цього повинні мати конкуренти та неприятелі 30-го номера списку… Уродженець Харцизька (Донеччина) Ларін своїх не кидає. Вони (хоч і не всі) були з ним до, залишаються й після. Вони – колишні члени його команди за часів керівництва Кіровоградщиною. Прізвища деяких вже призабулися, але ми нагадаємо.

 

Так, за номером 54 у списку ОБ обліковується колишня голова бюджетної комісії Кіровоградської облради Вікторія Крамарова. Нині безпартійна, тоді – член ПР. За даними ЦВК, вона зараз «тимчасово не працює, безпартійна, проживає в місті Харцизьк Донецької області, судимість відсутня».

 

Очільник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Кіровоградської ОДА і колишній депутат Валентина Вишневська обійняла 70-й номер. Уродженка Донеччини (Харцизьк) зараз тимчасово не працює, безпартійна і живе в Києві.

 

Другим після Шаталова з нині проживаючих (відповідно до поданих даних до ЦВК) на Кіровоградщині «списочником» ОБ є житель Світловодська генеральний директор ТОВ «Рутол» Руслан Любченко. Та він, здається, не зовсім світловодець. Його повного тезку (Любченко Руслан Валерійович, директор ТОВ «Рутол») можна відшукати у списках відомих випускників економічного факультету Донецького національного факультету. А за даними ДП ІРЦ (Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців) він справді є одним із засновників «Рутол» і його нинішнім гендиректором. Це підприємство зареєстроване в Донецьку.

 

№4. «Народний фронт» до списку вніс шістьох жителів області. Олександр Горбунов має 41-у позицію. Він – комерційний директор ТОВ ФІРМА «СД ЛТД», депутат Кіровоградської міськради (обраний від партії «Фронт змін»). За ним у списку (№101) – ще один підприємець Олександр Цертій (генеральний директор ТОВ «Кіровоградський Будівельний Альянс»). Крім цього, він є членом Кіровоградського міськвиконкому.

 

Під номером 108 – маловищанин Павло Сорока, заступник голови фермерського господарства «Красляни», директор ТОВ «Сігма» та фізична особа-підприємець. А ще він депутат Маловисківської міськради.

 

Адвокат зі Світловодська Володимир Лисенко посів 127-е місце. Про нього відомо, що є директором ТОВ «ПАКТА-ЛЕГІТІМА». Під номером 203 від НФ йде кіровоградка Юлія Токова – економіст вже згаданої фірми «СД ЛТД». Можна згадати, що раніше вона була координатором молодіжного крила кіровоградського «Фронту Змін».

 

І замикає представництво області в цьому переліку Людмила Іванова – №217. Вона бухгалтер ПП «Альянс-Маркет».

 

№6. Політична Партія «5.10». В її виборчому списку – четверо кандидатів від області, які розташувалися один за одним. Їхні імена маловідомі широкому загалу. Світловодчанин Ігор Плічко (137) – фізична особа – підприємець.

Ще один ФОП, кіровоградець Микола Качанов наступний за списком – №138. Лілія Качанова (139) – старша медсестра отоларингологічного відділення обласної дитячої лікарні. Останній із земляків у списку «5.10» – також ФОП Руслан Котлярчук. Усі вони є членами цієї політсили.

 

Чимало місць у виборчому списку нашим віддала партія «Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП». З огляду на це подамо короткий виклад їхніх біографічних даних із сайту ЦВК.

 

№67 Юрій Мунтян. Заступник начальника управління ветеринарної медицини у Компаніївському районі, безпартійний, проживає в Компаніївці.

 

№86 Тетяна Попко. Начальник Компаніївської районної державної лікарні ветеринарної медицини, безпартійнa, проживає теж у Компаніївці.

 

№102 Олексій Брехунець. Заступник начальника управління агропромислового розвитку Маловисківської РДА, член цієї партії, проживає в селі Кіровка Маловисківського району.

 

№118 Валерій Федюченко. Пенсіонер, безпартійний, проживає в Кіровограді.

 

№148 Олексій Омельчук. Заступник директора Компаніївського технікуму ветеринарної медицини, безпартійний, проживає в Компаніївці.

 

№159 Олександр Поліщук. Бірківський сільський голова, безпартійний, проживає в селі Бірки Олександрівського району.

 

№163 Олексій Романов. Тимчасово не працює, член «ЗАСТУПу», проживає в Малій Висці.

 

№174 Олег Гребенюк. Безпартійний, начальник цеху телекомунікаційних послуг №3 Знам’янки «Укртелекому». Проживає в Знам’янці.

 

№178 Андрій Жила. Директор ТОВ «Компанія Астіон», безпартійний, проживає в Кіровограді.

 

№182 Олександр Яворський. Головний бухгалтер філії Устинівського райавтодору, безпартійний, проживає в Устинівці.

 

№8. Партія «ВІДРОДЖЕННЯ». Цю силу можна сміливо назвати партією транспортників, оскільки кількість працівників авто-, авіа, залізничного та інших видів сполучення у її списку зашкалює. Не виняток і представники від Кіровоградщини.

 

 

Начальник цеху Знам’янського кар’єроуправління ДП «Управління промислових підприємств» Державної адміністрації залізничного транспорту знам’янчанин Володимир Іванов отримав №45.

 

Його однопартієць, інженер-технолог Знам’янського експлуатаційного вагонного депо ДП «Одеська залізниця» помічнянка Таміла Авєкіна – №58.

 

Під номером 65 – кіровоградка Світлана Фоменко, головний бухгалтер обласної організація партії «Відродження». Головний інженер відділу інформаційних технологій ОКВП «Дніпро-Кіровоград» з Кіровограда Олександр Фоменко – №80.

 

Двоє наших земляків є і у списку партії «Нова політика» (№9 у бюлетені). Це ‒ номер четвертий кіровоградка Людмила Ковтун (фізична особа – підприємець) та вчитель фізкультури з Нової Праги Олександрійського району Микола Бугайов. №10.

 

Партія «Єдина країна» до свого списку наших не делегувала.

 

А «Сила Людей» (№11) – одного: координатора Кіровоградського Автомайдану, ФОП Віталія Коваля із селища Нового (Кіровоград).

 

№12. ВО  «Свобода». Керівника обласної організації Ігоря Степуру включили до списку за №48. Ігор Станіславович очолив місцевих свободівців 2 серпня нинішнього року. Проживає в селищі Власівка Світловодська.

 

А його попередник на цій посаді, нинішній голова Долинської РДА Олександр Ромащенко – №74. За номером 95-им йтиме учасник АТО (військовослужбовець 93-ї механізованої бригади) і голова Компаніївської райорганізації «Свободи» Андрій Семенов.

 

Безробітний зі Знам’янки і голова Знам’янської міськорганізації ВО Юрій Майборода посідає 142-гу позицію, 24-річна кіровоградка Юлія Вічко (заступник голови облорганізації «Свобода» та голова місцевого осередку молодіжної громадської організації «Сокіл») – №167, а позаштатний кореспондент газети «Рідні обрії», голова Новомиргородської районної організації ВО Наталія Святокум – 191-ша.

 

Із-поміж 14-ти кандидатів у списку «Національної Демократичної партії України» (№13 в бюлетені) для кіровоградців місця не знайшлося.

 

Компартія (№14) у списку із 205 претендентів нашим землякам надала 4 місця. Як і годиться для очільника комуністів області, Вікторія Дем’янчук посідає почесне 22-е місце.

 

Її місцеві однопартійці розташувалися так: на 53-ій позиції – знам’янчанин і пенсіонер Олег Смик, на 102-ій – ще один пенсіонер зі Світловодська Володимир Пашагор’єв. Колишньому чиновнику Кіровоградської міськради і нинішньому директору ПП «Кіровоград Авто Тур» (донедавна володіло кількома маршрутами в Кіровограді) Володимиру Горбатенку дісталася скромна 159-та позиція.

 

Партія «Об’єднання «САМО-ПОМІЧ» (№15), партія Всеукраїнське політичне об’єднання «Україна – єдина країна» (№16) жителів Кіровоградщини включенням їх до виборчого списку не пошанувала.

 

У списку ж «Правого сектора» (№17) – один  Роман Хмара. Його місце —16-е. Живе у Світловодську, тимчасово не працює, безпартійний. Про нього відомо лише, що він був (а може і є) членом ВО «Тризуб», уродженець Києва.

 

Партія «Україна майбутнього» (№18) – наших нуль.

 

У списку Ліберальної партії України (№19) область представляють п’ятеро кандидатів. №16 – Геннадій Монарьов, голова облорганізації ЛПУ, директор ТОВ «Регіонально-ресурсний центр». №64 – досить відомий кіровоградцям екс-депутат міськради від Партії регіонів Олег Лунгул, який нині очолює міську організацію ЛПУ. Можна ще згадати, що він не так давно був директором департаменту економіки й фінансів міськради. А також і те, що він був одним із сімох «регіоналів», яких 2009 року позбавили членства ПР.

 

№65 – Сергій Заїка, директор обласної філії ДП МВСУ «Спецсервіс», №66 – директор ТОВ «Алексавто-Кіровоград» Юрій Шпильовий, №67 – ФОП із Кіровограда Олександр Соловей.

 

Дві екологічні політичні сили – Партія Зелених України (№20) та Українська партія «Зелена планета» (№21) – також проігнорували наших жителів.

 

Область у списку «Блоку Петра Порошенка» (№22) представлятиме один кандидат. Під 127 номером зареєстрували безпартійного керівника обласного УДАРу Анатолія Ревенка. Доволі відомий на теренах Кіровоградщини політик пройшов шлях від Народного Руху через «Нашу Україну» і «Єдиний Центр» до УДАРу. Кар’єра управлінця: голова Кіровоградського обласного тервідділення Антимонопольного комітету України, двічі заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації, двічі перший заступник голови ОДА і навіть в.о. голови ОДА. Наразі він чинний народний депутат.

 

Наступні за номерами в бюлетені партії «Сила і Честь» (№23) та Конгрес Українських Націоналістів (№24) – представників Кіровоградщини немає.

 

Трішки прихильнішими до них стали укладачі списку Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (№25): область репрезентує 25-річний Владислав Захаров. Попри юний як для політика вік, Владислав Миколайович має за плечима доволі солідне резюме: начвідділу і менеджер проекту обласного виборчого штабу, керівник виборчого штабу кандидата в депутати облради, депутат Навоархангельської райради від ПР. Сьогодні ж він – президент «Благодійного фонду «Заради нашого майбутнього».

 

ВО «Батьківщина» (№26) до виборчого списку внесла 7 представників Кіровоградщини. №45 у ньому – Олександр Чорноіваненко. Нинішній голова облради, обраний ним після революційних подій. Із минулого року – очільник обласної організації «Батьківщини». Минулих парламентських виборів балотувався по мажоритарному округу №101. Тоді він показав непоганий результат, посівши ІІ місце.

 

Далі – №51 – екс-голова обласної організації «Батьківщини», нині діючий нардеп Валерій Кальченко. Аксакал місцевої політики особливого представлення не потребує.

 

За ним – Роман Колісніченко під №77. Нині він – директор Кіровоградського інституту ПрАТ «ВНЗ» Міжрегіональна академія управління персоналом» і депутат облради.

 

На 93-ій позиції – помічник-консультант народного депутата України Олена Армаш. Директор ПАТ «Кіровоградський механічний завод» і депутат облради Ольга Гранатова має 128-е місце. Досить несподівана позиція, адже її результат на попередніх виборах до ВР у 100-му ОВО був дуже пристойним: ІІ місце із 26 281 голосом. Голова Компаніївської райдержадміністрації Любов Житня – №152, а депутат Кіровоградської міськради Світлана Манжул на 220-му.

 

Політична партія «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» (№28) також не довірила нашим землякам місце у власному списку.

 

Під номером №28 у бюлетені буде партія «БЛОК ЛІВИХ СИЛ УКРАЇНИ». В її списку аж 8 жителів області. На 19-му місці опинився фізична особа-підприємець, нині безпартійний, а колись член СПУ, колишній заступник голови Ленінської райради Кіровограда Андрій Дробін.

 

Психолог Кіровоградського облцентру дітей та юнацтва, знам’янчанин Віталій Слюсаренко обійняв 38-му сходинку, доцент кафедри фізики Кіровоградського педуніверситету Олена Трифонова – 62-гу, головбух кіровоградського ТОВ ВКП «Бон Аспект» Лариса Соколовська – 63-ю, безпартійний охоронець ПАТ «Креатив-Груп» Сергій Короб – 73-ю, ФОП із Вільшанки Анатолій Субботінов – 74-у, його земляк, пенсіонер Віктор Скляренко – 89-у, їхня односелищанка, вихователька ДНЗ Лідія Марютенкова – на 109-ій позиції замикає весь список БЛС.

 

Політична партія Громадянський рух України (№29) – кіровоградці відсутні. Партії Пенсіонерів України та Патріотичній партії України ЦВК у реєстрації відмовила.

 

Зрозуміло, що наявність представників Кіровоградщини ‒ не головний для жителів області критерій для вибору. Політичну й господарську вартісність партій можна повністю оцінити, проаналізувавши діяльність і чесноти кожного зі списку. Або ж, принаймні, головних дійових осіб політичних сил. Дізнаваймося, робімо висновки, обираймо своїх достойників.

 

Ігор КРУШЕНІЦЬКИЙ, Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар