На Кіровоградщині традиційно спалюють пожнивні рештки (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кілька районів області затягло димової завісою. Зокрема – Новоукраїнський та Кіровоградський. Так на Кіровоградщині традиційно по-особливому завершують жнивний сезон – спалюють пожнивні рештки. Півнеба затягнено димом безпосередньо неподалік від великих автомагістралей. Що й говорити про поля, які віддалені від комунікацій та населених пунктів. Показово те, що здійснюють ці протиправні дії, зовсім не ховаючись. Поки на полі горять валки соломи, бадилля кукурудзи, чи соняшничиння, фермери та їх працівники добросовісно «контролюють» процес неподалік. 

Мовляв – щоб не згоріло нічого лишнього. Але ж – горить. Крім власне пожнивних решток щороку згорає чимало гектарів полезахисних лісосмуг. Щоправда, до них фермери та інші землекористувачі жодного відношення не мають – вони їх не саджали. Тож і відповідальності за збереження не несуть. Як, власне, й за землю. Адже вона, в основному, або орендодавців-пайовиків, або державна.

Якось дивно на всі ці процеси реагують державні контролюючі органи, які мали б забезпечити дотримання законодавства та покарання винних. Іншими словами – ніяк.

А тим часом, відповідно до Статті 245. Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу»:
1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Крім того, органи державного пожежного нагляду, відповідно до статті 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення, мають право притягати до адміністративної відповідальності правопорушників у випадку порушення ними вимог Правил пожежної безпеки в Україні.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення громадяни, які здійснили випалювання лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушили умови такого дозволу, притягаються цими органами до адміністративної відповідальності.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар