Кіровоградщина: за 9 місяців 2014 р. рак репродуктивних органів виявлено у 152 жінок

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Якщо в 2000 році рак шийки матки було виявлено у 20 жінок Кіровоградщини, то за 9 місяців 2014 року з цією проблемою зіштовхнулись 152 жінки, середній вік яких 35 років.

Як повідомив кореспондент Першої електронної, про це розповіла Тетяна Бабкова (фахівець з Кіровоградського обласного онкодиспансеру) під час засідання круглого столу на тему «Збереження репродуктивного здоров’я жінок Кіровоградщини: досягнення і виклики».

За її словами, питання вакцинації проти раку шийки матки внесено в державну програму, щоби кожна жінка мала змогу зробити щеплення безкоштовно. А поки для профілактики бажаючим потрібно пройти курс, який складається з трьох вакцинацій, кожна з яких коштує 500 гривень.

Іншою важливою проблемою, про яку йшлося під час круглого столу, нині є профілактика небажаної вагітності. «Клініка дружня до молоді» займається саме цим питанням. Сама назва структури говорить про її принципи: доброзичливість та конфіденційність в роботі з молоддю (а це переважно вихованці дитячих будинків, молодь з неблагополучних сімей). Головним питанням для них залишається профілактика ВІЛ/СНІДу та небажаної вагітності.

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко, планується розширення цієї структури та відкриття нових центрів в Олександрії, Світловодську, Знам’янці. Але проблема в тому, що не вистачає фахових лікарів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар