«Міжрайгаз» без даху, Бобринець без газу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Минулої середи погода в Бобринці різко погіршилася – ранок прийшов разом із шквальним вітром і холодом. Сильні вітри й раніше вже давали про себе знати: приміром, в березні 2013-го буревій зірвав масивний дах із велетенської недіючої цегляної водонапірної башти в центрі міста. Цього разу природа чомусь особливо «вподобала» за газове господарство райцентру.

Близько 10-ї години весь Бобринець залишився без газопостачання. Біля Миколаївського мосту було пошкоджено «зовнішній» газопровід. Деякі інтернет-видання повідомили, що на потужну трубу, підняту над проїжджою частиною, нібито впало дерево. Кореспондент районної газети «Честь хлібороба», який терміново виїхав на місце аварії, справді побачив повалену трубу, яка, на щастя, не спалахнула. Однак будь яких ознак поваленого дерева, гілок чи бодай пенька поруч не було й сліду. А може масивна конструкція впала через слабкість її кріплень – кілька залізних прутів, на яких вона трималася, просто не витримали поривів вітру?

Майже о тій же порі з іншого боку Бобринця надійшла ще одна неприємна звістка – з триповерхового приміщення Бобринецького управління газового господарства повністю злетів (!) дах. Бабахнуло так, що люди в довколишніх хатах поналякувалися: невже якийсь теракт?

Новенький дах із модного матеріалу над управлінням встановили всього півтора року тому. Дах, що злетів на подвір’я газівників, мов фанера, «оголив» ще одну неприємність – стало добре видно трухлявий ліс. Зекономили?

Щоправда, люди, які хоч трохи обізнані на будівельній справі, кажуть, що дах зруйнувався, бо він був слабо закріплений. Теж економили чи поспішали? На щастя, лише дивом у дворі не виявилося працівників чи клієнтів і обійшлося без людських жертв. Однак постраждало декілька автомобілів, які накрило модним дахом. Наразі офіс поважної комерційної компанії без нього, а осінь відлічує останні дні жовтня…

У день аварії додзвонитися не те що до керівництва Бобринецького управління газового господарства, а навіть на «аварійку» було неможливо. Містом лише промайнула чутка, що газу в Бобринці не буде 10 днів.

Чому залишилося все місто без газу? Чому немає заслінок, які б перекривали газопостачання на окремі мікрорайони, і чи вони повинні бути взагалі? Коли з’явиться газ? Чи існує небезпека для клієнтів «міжрайгазу», які вимушені йти в примішення, де злетів дах?

Відповісти на ці та інші запитання журналістів начальник Бобринецького УЕГГ Володимир Барашенко відмовився. Значить, відмову отримали і всі читачі газети, весь Бобринець, кілька тисяч споживачів газу, які уклали договори на постачання блакитного палива, на обслуговування БУЕГГ.

А проте, відповідним службам слід розповісти людям, яким чином могла зруйнуватися залізна опора? Проблема в проектуванні чи неналежному обслуговуванні газогону? Чому впав нещодавно відремонтований дах, адже це могло мати плачевні наслідки, якби в цей час на подвір’ї були люди? І чи багато в газовому господарстві району таких «шалтай-болтай» об’єктів узагалі?

До газових негараздів бобринчан додалися й електричні. На кількох вулицях енергетики проводили планові роботи, щоб завчасно підготуватися до зими (про такі роботи Бобринецький РЕМ повідомляє споживачів електроенергії заздалегідь через районну газету). Коли в всіх абонентів БУЕГГ в місті перекрили газопостачання, люди масово кинулися в місцеві крамниці за електротоварами, на які за лічені години цінники змінювалися, ніби пориви вітру. Бобринчани розкупляли втридорога таганки, електроплитки, мультиварки, електрочайники. Наприклад, в одному з магазинів ціна одноконфорної плитки з 165 зросла до 280. Згадали навіть про кип’ятильники, якими дехто не користувався з добрий десяток років.

У четвер перший заступник Бобринецької РДА Олексій Різун повідомив, що ліквідувати наслідки аварії на лінії газопроводу допомагають газівники з Кіровограда й Долинської. Надвечір четверга заплановано пустити газ до Бобринецького хлібокомбінату, з п’ятниці поетапно до інших користувачів. Оскільки на газопроводі біля мосту це вже не перша аварія, то вирішено трубу прокласти під дорогою. Наразі Олексій Різун звернувся із засторогою до бобринчан: аварійною ситуацією можуть скористатися шахраї, які представлятимуться працівниками газо- чи електропостачальної компанії й можуть обікрасти вашу оселю. Тож у всіх «контролерів» варто вимагати документи, телефонувати в диспетчерські служби, аби дізнатися, чи насправді вони направляли до вас своїх працівників.

Через вітровій постраждав не лише БУЕГГ. Буревієм зірвало близько 20 шиферин на Володимиро-Іллінській школі. Олексій Різун запевнив, що найближчими днями питання ремонту буде вирішене.

До слова, вереснева аварія в Бобринці оголила й ще одну проблему: в місті відсутні будь-які засоби оповіщення населення в умовах надзвичайної ситуації. Дротове радіо закрили декілька років тому, FM-мовлення владу не цікавить. Рупори на стовпах давно познімали. Що ж робити людям, якщо, не приведи Боже, в Бобринці ще щось станеться?

Ігор Леус, Зінаїда Пирля для Першої електронної газети.
Фото Віталія Москалика.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар