Відбудуться краєзнавчі студії до 100-річчю з дня народження І. І. Фісановича

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Краєзнавчі студії на тему «Морська слава Кіровоградщини», присвячені 100-річчю з дня народження Ізраїля Ілліча Фісановича відбудуться 25 вересня о 14.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського.

У заході візьме участь син І.І. Фісановича – Т. І. Фісанович, кандидат медичних наук, автор понад шістдесяти статей і винаходів в області медицини, укладач збірника матеріалів про Героя Радянського Союзу І.І. Фісановича «Не вернулся из боя» (1990 р. вид. «Прапор», Харків).

З 1999 р. Т.І. Фісанович живе в Гамбурзі (ФРН).

А також – Гребенюк Василь Петрович, голова обласної організації ветеранів-підводників імені героя І.І. Фісановича, один із засновників музею військово-морського флоту та Колєчкін Вадим Петрович, провідний науковий співробітник Державного архіву Кіровоградської області, кандидат історичних наук.

На зустріч запрошені ветерани-підводники, краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі. Вхід – вільний.

Довідка. Ізраїль Ілліч Фісанович – Герой Радянського Союзу (1942). Дитячі та юнацькі роки провів у Харкові. У 1927 р. закінчив семирічку і вступив до школи ФЗН. Працював слюсарем-інструментальником на заводі «Серп і Молот». У 1936 р., після закінчення Вищого військово-морського училища ім. М. В. Фрунзе в Ленінграді, одержав призначення на посаду штурмана підводного човна М-172. Екіпаж першим на Північному флоті прорвався до ворожої гавані в Петсамо, атакував і потопив німецький транспорт. На рахунку червонопрапорного екіпажу човна 13 знищених ворожих кораблів. 15 травня 1942 р. на човен було скинуто 324 глибинні бомби, але штурман вивів його до берегів Рибачого під захист берегової артилерії. Відзначений орденами Леніна, двома орденами Червоного Прапора і Вітчизняної війни І ступеня, багатьма медалями. Іменем Героя, яке навічно занесене до списків особового складу Північного флоту, названі вулиці в Кіровограді, Харкові, Полярному.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар