Хто може претендувати на статус учасника бойових дій?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

АТО дала країні великий контингент людей, які підпадають під категорію “Учасник бойових дій” (УБД) з усіма належними в таких випадках вшануваннями і, безумовно, пільгами. Першою нормативним актом, що регламентує надання категорії, стала Постанова Кабміну за підписом Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка від 20 серпня поточного року, яка так і називається: «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Звісно, ще розробляються механізми втілення пунктів цього документу в життя, але, вважаємо, вже можна поговорити про хоча б «обриси» цієї Постанови. З компетентним фахівцем начальником світловодського Управління праці та соцзахисту населення Оленою Балюк поспілкувалися на задану тему кореспондент Першої електронної газети.

– Отже, пані Олено, хто може претендувати на статус учасника бойових дій в зоні проведення АТО? І хто визначає межі цієї самої зони?

– У згаданій Постанові Кабміну зазначається, що на такий статус заслуговують військові та співробітники Збройних Сил України, Національної Гвардії, Служби Безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Міністерства внутрішніх справ тощо, а також – бійці добровольчих батальйонів та з’єднань, які на час проведення АТО перебували в її зоні. Саму ж географію АТО належить визначати Антитерористичному центрові при СБУ.

– Які докази своєї участі в АТО має надати претендент на отримання статусу УБД? І куди ці докази йому подавати?

???????????????????????????????– Постановою передбачено, що такими доказами мають бути витяги із наказів, розпоряджень, директив, що мали силу в зоні АТО, документ, що засвідчує відрядження даної особи в цю зону, також – журнал бойових дій та дислокацій, книга нарядів та графіків несення служби. Стосовно ж другої частини запитання, то зазначу, що механізм подачі названих документів на місцях остаточно не визначений. Але можна припустити, що він буде подібний до визначення статусу ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС, де претендент має звернутися до комісії при міськвиконкомі, яка, в свою чергу, отримавши необхідні свідоцтва, передає їх до такої ж комісії, але – обласної. І вже та остаточно визначається із присвоєнням (чи не присвоєнням) потрібного статусу. Що ж до складу Міжвідомчої комісії з питань УБД, то вона утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО і включатиме у свій склад фахівців Міноборони, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та інших служб, приналежних до оборони та безпеки країни. Безумовно, в її складі будуть і представники соціальних служб та громадських організацій.

– Пані Олено, патріотичний підйом у суспільстві, викликаний діями кремлівської воєнщини, часто-густо призводить до того, що лави винищувачів окупантів поповнюються, так би мовити, неофіційно – це і створення партизанських загонів у тилу ворога, які не підпорядковуються переліченим вами оборонно-безпековим міністерствам та службам, це і дії месників-одинаків і тому подібне. Як тут бути?

– Я вас зрозуміла. Для таких випадків даною Постановою передбачена можливість залучення свідків, чиї показання можуть стати вирішальними у наданні особі статусу учасника бойових дій.

– І кому ж надано право на видачу таких «статусних» посвідчень?

– Таке право передбачено за Міноборони, МВС, СБУ, Службою зовнішньої розвідки і за органами соціального захисту.

Віталій АСАУЛЕНКО для Першої електронної.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар