У Кіровограді відкрили меморіальну дошку лідерові українського необароко

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 11 вересня, на будівлі Кіровоградської загальноосвітньої школи № 6 відкрили меморіальну дошку видатному художнику – Юрію Луцкевичу.

Як повідомив кореспондент Першої електронної, ініціатором встановлення меморіальної дошки для вшанування пам’яті видатного художника-земляка виступив Кіровоградський обласний художній музей. Створив дошку відомий український скульптор Віктор Френчко.

З пересічних громадян мало хто знає, що Юрій Луцкевич – видатний український художник-шестидесятник, який творив у стилі необароко. Народився і жив він у Кіровограді. З 1942 по 1949 рік, навчався у загальноосвітній школі № 6. Потім, відкривши свій талант художника, вирушив на до Києва на навчання. Там Юрій Луцкевич провів усе своє життя.

Юрій Луцкевич широко знаний у мистецьких колах України та світу. Картини майстра зберігаються в музеях, галереях та приватних зібраннях Росії, України, Німеччини, Польщі, Хорватії, Великобританії, Франції, Данії, Португалії, США.

Помер художник від інфаркту у 2001 році, повертаючись з Конче Заспи, де він домальовував свій останній пейзаж.

«Художники-шестидесятники, до яких належав і мій чоловік, не бастували, не мітингували, не воювали. Вони просто робили нове мистецтво, яке поступово змінювало світ і дало новий виток розвитку в українському мистецтві модерну», – розповіла про роль життя і творчості свого чоловіка Галина Іванівна.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар