РНБО: зафіксовано провокації від терористів (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ситуація у зоні АТО після оголошення режиму припинення вогню в цілому стала більш спокійною. Втім зафіксовано низку провокацій з боку терористів вчора ввечері та вночі.

Загалом протягом минулої доби бойовики здійснили 28 обстрілів позицій сил АТО. З них 10 вже після оголошення режиму припинення вогню.

Зокрема, у Донецькій області з 18:08 терористи здійснювали артилерійський обстріл понтонного мосту через річку Сіверський Донець. О 18:30 терористи обстріляли з мінометів позиції сил АТО у районі Красногорівки.

Крім цього кілька разів було обстріляно позиції українських військових у Донецькому аеропорту.

У Луганській області о 18:40 терористи обстріляли з мінометів блокпост сил АТО у районі н.п. Золоте. О 21:44 здійснено обстріл зі стрілецької зброї базового табору українських військ поблизу н.п. Попасне. Також о 23:30 зафіксовано обстріл з АГС-17 нашого блокпосту біля н.п. Фрунзе. О 23:45 зі стрілецької зброї терористи обстріляли блокпост сил АТО поблизу н.п. Золоте.

За попередньою інформацією, після 18:00, тобто після запровадження режиму припинення вогню, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Вчора ще до оголошення режиму припинення вогню збройними силами Російської Федерації було здійснено спробу штурму н.п. Широкіне (20 км на схід від м. Маріуполь). З боку противника було задіяно 12 одиниць бронетехніки та близько 60 військовослужбовців. Підрозділи ЗС України, ДПСУ та батальйону СпП “Азов” відбили атаку, знищивши 3 БМП, 4 танки та до 20 військовослужбовців ЗС РФ. Також українські силовики зірвали спробу штурму н.п. Дебальцеве Донецької області.

У середовищі російських військових, які перебувають на Донбасі, поширюються думки щодо безглуздості цієї війни та розчарування брехливою пропагандою Москви. На тлі інформації про значні втрати серед російських військовослужбовців спостерігається погіршення психологічного клімату серед російських підрозділів, які вторглися на територію України.

Російська сторона продовжує концентрацію своїх збройних сил на півночі тимчасово окупованого Криму та здійснює ротацію сил і техніки. Відомо, що Росія передислокувала через Керченську переправу на материк частини мотострілецьких і артилерійських підрозділів, які планується направити до кордону з Україною з території Ростовської області. Водночас підрозділи ЗС РФ стягуються до адміністративного кордону АРК з Херсонською областю. Впродовж останніх двох днів зафіксовано ротацію особового складу та техніки, що несуть службу на пунктах пропуску адміністративного кордону з АР Крим.

Також спостерігається активність російських військ на таганрозько-маріупольському напрямку. Зокрема, учора було зафіксовано пересування російських військових колон по трасі Ростов-Таганрог і далі в бік кордону з Україною. Переважно це тентовані автомобілі «Урал» і кунги «КаМаз» (в тому числі машини зв’язку та радіоелектронної боротьби), бронетехніка. Частини, що передислоковуються, належать Західному військовому округу ЗС РФ.

За оперативними даними, російським прикордонникам надходять пропозиції від керівництва щодо участі в бойових діях на Сході України. Доброволець звільняється зі служби та отримує одноразову матеріальну компенсацію у розмірі 200 тис. руб., направляється в зону бойових дій як “фізична особа”. Після залучення до виконання завдань проти сил АТО вже в якості найманця йому встановлюється щомісячна грошова винагорода у такому ж розмірі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар