Як правильно добиватися звільнення полонених в зоні АТО

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Для отримання максимуму шансів для звільнення полонених в зоні АТО, їх родичі повинні подати заяву про зникнення людини в СБУ, а номер цієї заяви — в Центр звільнення полонених.

Про це повідомляється на сторінці Центру в мережі Facebook.

Переговорники радять не виконувати вимоги терористів, особливо, коли ті вимагають піднімати шум, пікетувати військомати, місцеву владу, розповсюджувати в пресі заяви з обуреннями тощо.

“Чим більше ви будете виконувати ці вимоги і чим більше звертатися в пресу — тим примарнішими стають надії на швидке визволення ваших друзів і родичів”, — попереджає Центр звільнення полонених.

Автори повідомлення також описали список дій, необхідних для початку переговорів про звільнення полоненого. Зокрема, родичі, дізнавшись про захоплення людини, повинні направити на електронну пошту Центру centrosvobplen@ukr.net наступні дані:

1. Повні ПІБ зниклого (що у полоні)

2. Число-місяць-рік народження (хоча б рік)

3. Де проживає (село/місто і область достатньо)

4. Статус зниклого (полоненого) — військовий, цивільний, волонтер і т.д.

4.1. Якщо військовий — звання, посада, частина (досить номер бригади або назва добровольчого загону). Якщо мова йде про добровольців або Нацгвардії — потрібно писати в ПП в Facebook або на е-мейл

5. Дата, коли зник (потрапив у полон)

6. Де зник або потрапив в полон

7. За яких обставин пропав або потрапив в полон

8. Чи були дзвінки “з того боку”

9. Номер і дату вхідної заяви в СБУ про зникнення людини

10. Контактні телефони родичів

Всі родичі зниклого також повинні бути попереджені, що їм можуть подзвонити викрадачі. Якщо вони подзвонять, співробітники Центру рекомендують обов’язково переконатися, чи жива зникла людина, попросивши дати їй трубку, і обов’язково з’ясувати, де саме вона знаходиться.

“З урахуванням того, що в зоні АТО маса польових командирів, які один одному не підкоряються, ключове питання — це визначення місця, де тримають полоненого. Як тільки місце утримання полоненого визначено — ми розуміємо з ким проводити переговори про звільнення”, — пояснили в Центрі.

Співробітники центру також повідомили, що через великий обсяг роботи не завжди мають можливість відповідати родичам на повідомлення, але це не означає, що заяву не прийнято – її обов’язково приймуть, розглянуть і візьмуть на контроль.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар