Пізнавальна віртуальна виставка державного архіву

З минулого місяця на веб-сайті державного архіву Кіровоградської області діє виставка архівних документів „Війна в житті єлисаветградської громади”, присвячена 100-річчю початку Першої світової війни 1914-1918 рр. Завдяки документам, що експонуються на виставці, можна дізнатися про період, віддалений століттям, та відчути патріотичні почуття, що керували нашими земляками.

Цікавим, з позицій нинішнього дня, є випис з журналу надзвичайного засідання Єлисаветградської міської думи про надання допомоги службовцям міської управи, призваним на військову службу, повідомлення газети „Голос юга” за 12 серпня 1914 року про надання допомоги 300 сім’ям селян, призваним на військову службу, проект братського кладовища для російських воїнів, які загинули у Велику Європейську війну, підготовлений єлисаветградським міським землеміром П. Рябковим. Є багато інших цікавих документів.

Пропонується увазі некролог, присвячений загибелі генерала О.В.Самсонова, уродженця нашого краю, який з 1896 року був начальником Єлисаветградського кавалерійського училища та гласним Єлисаветградського повітового земства, вміщений у газеті „Голос юга” у числі за 21 серпня 1914 року. На початку Першої світової війни Самсонов командував 2-ю російською армією. В ході Східно-Прусської операції у серпні 1914 року ця армія потрапила у німецьке оточення у битві при Танненберзі. При виході з оточення поблизу міста Вілленберг (нині місто Вельбарк у Польщі) Самсонов загинув.

За однією з версій, щоб не потрапити у ворожий полон, він застрелився, промовивши такі слова: “Я там, де мої солдати”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар