У Кіровограді буде зберігатись ікона кінця ХІХ століття

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ікону «Успіння Пресвятої Богородиці» (кінця ХІХ – початку ХХ ст.) презентовано у Кіровоградському обласному художньому музеї.

Відкриття виставки приурочено Успіню Пресвятої Богородиці. У народі це свято називають Першою Пречистою. Воно є одним із дванадцяти найбільших свят церковного року, під час якого згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої.

Ікона буде зберігатись у залі сакрального мистецтва в постійно діючій експозиції.

Довідка:
Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки свого Сина і Господа Ісуса Христа: «Душі праведних у руці Божій» (Муд. 3, 1). Христос тримає в руках душу своєї Матері з такою ж ніжністю, з якою Вона тримала воплоченого Бога у подобі Дитяти. Лик Богородиці у хвилину смерті виражає спокій, її очі закриті, руки складені на грудях.

Сама назва «успіння» говорить про те, що смерть для Пресвятої Богородиці була спокійним переходом від землі до неба, куди Вона і бажала відійти, щоб перебувати зі своїм Сином Спасителем та Господом.

Протягом осіннього періоду є три Пречисті: «Перша Пречиста жито засіває, Друга – дощем поливає, а Третя – снігом покриває». Отож, на Першу Пречисту відбувається озимий посів.

За давньою традицією, Перша Пречиста відкриває сезон весіль.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар